Ze zijn bekend, de Nederlandse SS-veteranen die pensioen ontvangen voor het dienen van Hitler

Nederlandse SS-rs. Screenshot YouTube

Duitsland heeft aan Nederland een lijst overhandigd van 34 Nederlanders die uit Berlijn pensioen ontvangen voor het dienen in het nazi leger, waaronder enkele vermoedelijke oorlogsmisdadigers en mogelijk voormalige bewakers in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, schrijft Canaan Liphshitz in JTA.

De meeste begunstigden zijn SS-veteranen of hun familieleden, meldde de NOS-omroep vorige week. Tientallen Nederlanders dienden naast de Duitsers in Auschwitz, aldus het bericht.

De informatie, die Duitsland vorige week openbaarde, volgde op meerdere verzoeken in de afgelopen jaren aan Duitsland om de Nederlandse ontvangers van “Kriegsbeschädigtenrente” te identificeren. (Duits voor oorlogsinvaliden).

De verzoeken volgden op meldingen in 2014 van minimale handhaving van een wijziging uit 1998 van de Duitse pensioenwet die betalingen aan verdachte oorlogsmisdadigers blokkeerde. Honderdduizenden voormalige soldaten van het Derde Rijk, ook in Nederland, België en daarbuiten, of hun weduwen ontvingen nog steeds maandelijkse toelagen van honderden euro’s, zo bleek uit de rapporten.

Nederland vroeg Duitsland, dat via zijn buitenlandse ambassades buitenlandse ontvangers betaalde, hen te identificeren, zodat de Nederlandse Belastingdienst in ieder geval de bedragen die Duitsland aan de voormalige soldaten betaalde van hun sociale uitkering kan aftrekken. Maar de Duitse regering had tot vorige week nagelaten de ontvangers te noemen, daarbij verwijzend naar privacywetten.

De Nederlandse Belastingdienst is voornemens om de financiële rapportages en sociale hulpverlening aan de 34 betrokken personen te onderzoeken, meldt de NOS. Geen van de ontvangers werd genoemd in de media.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)