Conserveringsmiddel gespoten tussen de stenen van de Kotel

Foto Yaniv Berman / IAA

Voorafgaand aan de komende drukke periode tijdens Pesach is met behulp van injectiespuiten een conserveringsmiddel tussen de stenen van de Westelijke Muur gespoten.

Het bijzondere werk dat wordt uitgevoerd, is onderhevig aan religieuze beperkingen die zijn vastgesteld door de rabbijn van de Kotel, Rabbi Shmuel Rabinowitz.

Volgens Yossi Vaknin, hoofdconservator van de Israel Antiquities Authority staan de 2.000 jaar oude stenen bloot aan natuurlijke weersomstandigheden en moeten ze verzorgd worden. De routinematig tweejaarlijkse inspectie stelt de conservators in staat om de conditie van elke steen te volgen.

Foto Yaniv Berman/IAA

“We hebben een ‘identiteitskaart’ voor elk van de honderden stenen op het plein en monitoren tientallen objecten. Uit ons meest recente onderzoek bleek dat het nodig was om de ‘schil’ of buitenste laag van verschillende stenen te behandelen. Ons werk aan de historische muur is niet-destructief. We boren niet in de steen, maar injecteren de opgeloste steen voorzichtig in de spleten. Het mortel op kalksteenbasis wordt als een vloeistof in de spleten geïnjecteerd en wanneer deze droog is, is de scheur gerepareerd. Het is de best mogelijke methode om de stenen te ‘genezen’ en de ultieme verdediging tegen verwering voor de belangrijkste stenen ter wereld,” voegde hij eraan toe.

Een van de belangrijkste oorzaken van de verwering is het ecosysteem dat een integraal onderdeel vormt van het landschap van de oude Westelijke Muur.

Foto Yaniv Berman/ IAA

De Kotel is een unieke ecologische omgeving die zijn eigen levensvormen ondersteunt”, zegt Vaknin. “Veel planten hebben wortel geschoten in de stenen van de muur, vooral doornige kappertjes, gouden druppels en gouden bilzekruid. Bovendien nestelen veel vogels in de muur, waaronder de gierzwaluw die elk jaar arriveert, raven en duiven.

Foto Yaniv Berman/IAA

“Als onderdeel van onze instandhoudingswerkzaamheden, als erkenning van het belang van de unieke flora en fauna van de site, behouden we ook dit ecosysteem terwijl we de stabiliteit van de stenen garanderen. Daardoor zorgen we ervoor dat de westelijke muur nog minstens 2000 jaar sterk zal blijven,” aldus Vaknin.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)