Het gaat goed met de Israëlische hightech industrie

Het jaar van de lockdowns, zo mag 2020 worden omschreven en de vraag bij velen was dan ook hoe de StartUp Nation dit moeilijke jaar heeft doorstaan. Dit geldt met name voor de hightech industrie in Israël.

Uit een nieuw rapport over het Israëlische tech-ecosysteem van 2015 tot 2020, gepubliceerd door het IVC Research Center, komt naar voren dat de StartUp Nation in de eerste helft van 2020 hard werd geraakt door de pandemie van het coronavirus. Echter tegen het einde van het jaar keerden de investeringen terug, zodanig dat de investeringsdollars van 2020 in Israël de cijfers van 2019 met 31% overtroffen, er werd namelijk ruim 8 miljard euro geïnvesteerd in 607 deals.

De IPO ‘s van Israëlische technologie stegen ook aanzienlijk ondanks de pandemie: in 2020 sloten Israëlische bedrijven 121 financieringsovereenkomsten, waarmee ze 5,2 miljard dollar op de kapitaalmarkten ophaalden, vergeleken met 1,5 miljard dollar in 2019.

Israël blijft overal ter wereld beter presteren in termen van risicokapitaalinvesteringen per hoofd van de bevolking met 414 investeringen, vergeleken met 282 in de VS en slechts 20 in China. (Deze cijfers zijn van Q3 2019.)

De grootste categorieën voor Israëlische technologiebedrijven in 2020 waren kunstmatige intelligentie (96 nieuwe bedrijven opgericht in 2020); cybersecurity (21 nieuwe bedrijven in 2020), fintech (11 nieuwe bedrijven) en food-tech (10 nieuwe bedrijven),

Het IVC-rapport somt deze belangrijkste succeselementen op voor Israëlische hightech:

  • Een ondernemerscultuur.
  • Opgeleid personeel.
  • Bewezen uitvalswegen (met M&A als hoofdroute).
  • Slim geld, veel van buitenlandse investeerders.
  • Een moderne infrastructuur die bestaat uit juridische, bank-, boekhoudkundige en IP-bescherming.
  • Commercialiseringsprogramma’s om academisch onderzoek om te zetten in echte producten.
  • Sterke samenwerking tussen universiteiten, overheid en defensie-industrie.

“De mensen hier zijn geboren om nooit op te geven”, legt Alibaba-oprichter Jack Ma uit, die het Israëlische voordeel in het rapport samenvat. “Deze mentaliteit heeft Israël in slechts 70 jaar tot een wonder gemaakt.”

Klik hier om de IVC-rapporten te downloaden

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)