Netanyahu bracht leiders van Denemarken en Oostenrijk naar de sportschool

De leiders van Israël, Oostenrijk en Denemarken in de sportschool. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Donderdag waren de leiders van Oostenrijk en Denemarken, Sebastian Kurz en Mette Frederiksen, op bezoek bij premier Netanyahu om meer te leren over de aanpak van Israël tegen het coronavirus. Voordat ze tot zaken kwamen nam Netanyahu ze mee naar een sportschool in Modi’in waar ze met eigen konden zien wat het betekent voor houders van een ‘groen paspoort’ om terug te keren naar het nieuwe normaal.

Tijdens de rondleiding zei premier Netanyahu : “veel van de mensen hier zijn al dubbel gevaccineerd. We komen op een punt waar we klaar zijn met het vaccineren van de volwassen bevolking boven de 50 jaar. Bijna 100% van de ernstige zieken en sterfgevallen wordt voorkomen.”

“Over ongeveer 4 a 5 weken zijn we klaar met het vaccineren van alle vijftigplussers. Binnen 8 weken zullen we alle mensen in Israël boven de 16 jaar hebben gevaccineerd, behalve de mensen die voor geen enkele prijs gevaccineerd willen worden”, aldus Netanyahu.

“Het pad dat we nu bewandelen, en dit is wat jullie hier in deze sportschool zien, is het groene paspoort. Het betekent dat je niet wacht tot iedereen is ingeënt. Met behulp van het groene paspoort kun je beginnen met het openen van vrijwel alles in de economie. Dit is wat jullie nu in Israël zien”, legde Netanyahu uit.

Netanyahu zei verder :”Ik denk dat we nog een tijdje maskers zullen moeten dragen. We weten namelijk niet veel van de mutaties. Er zijn allerlei varianten. Ik denk dat we dit moeten doen, want het is beter om voorzichtig te zijn. Mensen zullen gemakkelijker maskers dragen als ze ervaren weer aan het leven deel te kunnen nemen. Het is een kleine prijs om te betalen.”

Na het bezoek aan de sportschool, werd er in het kantoor van Netanyahu verder gesproken over samenwerking tussen de drie landen, waarbij duidelijk werd dat Denemarken en Oostenrijk de aanpak van Israël volgen in plaats van de voorgeschreven werkwijze van de EU.

Tijdens een persconferentie na afloop van de besprekingen kondigden de leiders van Israël, Oostenrijk en Denemarken donderdag een alliantie aan voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling van medicijnen tegen het COVID-19 virus. Bovendien gezamenlijke investeringen in de productie van vaccins tegen het coronavirus.

De drie landen zullen ook “een onderzoeks- en ontwikkelingsfonds” lanceren en beginnen met “gezamenlijke inspanningen voor de productie van toekomstige vaccins”, zei premier Benjamin Netanyahu tijdens de persconferentie in Jeruzalem.

De drie leiders tijdens de gezamenlijke persconferentie. Foto  Amos Ben-Gershom (GPO)

“Israël heeft in de voorhoede van deze strijd gestaan ​​en heeft die uitdagingen het hoofd geboden, zoals u ook in uw landen hebt gedaan. We komen nu met het groene paspoort uit de coronavirus pandemie, 90% van onze bevolking heeft één of twee prikken gekregen, of is al hersteld. Ik zou niet zeggen dat we ons haasten naar groepsimmuniteit, maar we komen er wel en we zullen zien hoe dat werkt. Ik denk dat Israël als model voor de wereld dient. We bespreken enkele van onze ervaringen, delen deze met onze vrienden, en inderdaad, jullie zijn twee geweldige vrienden voor Israël”, aldus Netanyahu.

De premier van Denemarken, Frederiksen, zei dat de drie landen “zeer nauw samenwerken” sinds het begin van de pandemie en dat we “veelbelovend onderzoek hebben gedaan dat de weg zou kunnen effenen voor een platform van de volgende generatie.” Ze zei ook graag te willen samenwerken op het gebied van klinisch onderzoek.

De Oostenrijkse bondskanselier Kurz prees Netanyahu, die volgens hem een ​​van de eersten was die het grote gevaar van de virus pandemie al begin 2020 herkende en “misschien wel de belangrijkste reden was waarom we vrij vroeg reageerden in Oostenrijk.”

Israël is nu ook “het eerste land ter wereld dat laat zien dat het mogelijk is om het virus te verslaan”, zei hij. “De wereld kijkt met bewondering naar Israël,” aldus Kurz.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!