MediWound uit Israël start onderzoek naar behandeling van niet-melanome huidkanker

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het in Yavne gevestigde biopharma bedrijf MediWound dat behandeling tegen brandwonden en wondbehandelingen uitvoert, heeft aangekondigd dat het in drie Amerikaanse medische centra een klinisch onderzoek zal starten naar een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van niet-melanome huidkanker.

De fase I / II klinische studie, staat gepland in het tweede kwartaal van dit jaar. De studie zal de veiligheid, verdraagbaarheid en werkzaamheid bestuderen van het geneesmiddel MWPC005 voor de niet-invasieve behandeling van basaalcelcarcinoom (BCC). Volgens de Amerikaanse Kankervereniging, is BCC de meest gediagnosticeerde huidkanker in de Verenigde Staten met ongeveer 4,3 miljoen gediagnosticeerde gevallen per jaar.

De resultaten van de studie, die het medicijn bij patiënten met de ziekte zal evalueren, worden tegen het einde van het jaar verwacht, samen met de resultaten van een fase II-studie van een ander geneesmiddel die parallel zal worden uitgevoerd in het Soroka Medical Center in Israël.

De studie is een draai van wat het bedrijf tot nu heeft gedaan, namelijk de behandeling van brandwonden. Het bedrijf ontwikkelt en produceert therapieën op basis van proteolytische enzymen die het uit de stengel van de ananasplant haalt.

MediWound’s belangrijkste medicijn, NexoBrid, is een gel op basis van ananas-enzymen. Het tweede product van het bedrijf, EscharEx, is een actueel biologisch medicijn dat wordt ontwikkeld voor debridement – het verwijderen van dood of geïnfecteerd weefsel – van chronische en andere moeilijk te genezen wonden. EscharEx bevat dezelfde proteolytische enzymtechnologie als NexoBrid.

Het nieuwe kandidaat-geneesmiddel, de MWPC005, is een lokaal toegepast biologisch product op basis van dezelfde proteolytische enzymen die worden gebruikt in NexoBrid en EscharEx. Eenmaal ontwikkeld zou het door de patiënten zelf kunnen worden toegepast.

MediWound’s preklinische in-vitro-onderzoek, gecombineerd met wetenschappelijk bewijs in een huidkankermodel, toonde de anti kankeractiviteit aan van bromelaïne, het enzymextract dat is afgeleid van de stengels van ananas.

 “Wij zijn van mening dat MWPC005 het potentieel heeft om een ​​effectieve niet-invasieve behandeling voor BCC te zijn zonder de bijwerkingen die verband houden met de huidige lokale therapieën en hun langere behandelduur” aldus Sharon Malka, CEO van MediWound.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)