Frans-Joodse rechter neemt ontslag uit protest tegen uitspraak van het Hooggerechtshof

Demonstranten afgelopen zondag. Foto YouTube

Jack Broda, 82 jaar en rechter de Ondernemerskamer van Nancy, heeft ontslag genomen. Het is zijn protest tegen de beslissing om Kobili Traoré, de moordenaar van Sarah Halimi, strafrechtelijk onverantwoordelijk te houden. Hij hoopt op een verandering van de wet en een nieuw oordeel over de zaak.

“Mijn eerste reactie als rechter was om tegen mezelf te zeggen: Ik droom!” vertelt Jack Broda in een gesprek met Le Figaro nadat het Hof van Cassatie bevestigde dat Kobili Traoré vrij werd gesteld van enige strafrechtelijke sanctie. “Uit protest besloot ik mijn functie neer te leggen. Mijn ontslag werd aanvaard en betreurd”.

“Wat de merites van de zaak betreft, zal ik zeggen dat er de wet en de geest van de wet is. Er is geen automatische reactie op een juridisch probleem via een expertise, omdat de expert een mening geeft, die moet worden bevestigd door alle documenten in het dossier”.

“In een ander leven als apotheker, kreeg ik de kans om een ​​diploma medische ethiek te behalen. Het is een precieze discipline waarin alle samenstellende elementen die verband houden met het beroep worden opgeroepen: artsen, patiënten, rechten en ieders plichten. Het zou nuttig zijn om een ​​nieuwe universitaire graad in gerechtelijke ethiek in te stellen die vergelijkbaar is met die van geneeskunde”.

“Als jood maakte ik me duidelijk zorgen: wat is deze gerechtigheid die de oorzaak is van een schijnbaar antisemitische moordaanslag? Toch wil ik blijven geloven in de instelling die ik al meer dan 25 jaar heb gediend”.

Sarah Halimi werd op 4 April 2017 door Kobili Traoré 30 minuten mishandeld en uiteindelijk vermoord. Terwijl de politie beneden stond en niets deed. De vrome moslim schreeuwde over Allah en gooide Halimi’s lichaam uit het raam van haar appartement op de derde verdieping.

Zondag demonstreerden meer dan 26.000 demonstranten, velen van hen Joden, in Parijs en andere steden in Frankrijk en daarbuiten tegen de uitspraak. Ze eisten een nieuw proces voor Traore, die in een psychiatrisch ziekenhuis wordt behandeld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)