Joden in Frankrijk en elders eisen ‘gerechtigheid voor Sarah Halimi’

Demonstratie in Parijs afgelopen Zondag. Foto Twitter.

In Parijs kwamen afgelopen zondag meer dan 26.000 demonstranten bijeen om te protesteren tegen de beslissing van het Franse Hooggerechtshof om de moordenaar van Sarah Halimi niet te berechten. Ook in Nederland organiseerde het CIDI een demonstratie bij de Franse ambassade in Den Haag.

De uitspraak van het Franse Hof van Cassatie eerder deze maand dat de moordenaar niet zou worden berecht, heeft tot verontwaardiging geleid onder de Franse en internationale Joodse gemeenschap schijft JTA.

Halimi, 65, stierf in 2017 nadat ze uit het raam van haar appartement in Parijs werd geduwd door haar buurman Kobili Traoré, die naar verluidt “Allahu Akbar” schreeuwde:(“God is groot” in het Arabisch). Traoré heeft sindsdien toegegeven dat hij Halimi uit het raam heeft geduwd.

Op woensdag 14 april, na langdurig gerechtelijke procedures van meerdere jaren, verklaarde het Hooggerechtshof van Frankrijk dat Kabili Traoré onder invloed was van een door drugs veroorzaakte “waanvoorstelling” en daarom ongeschikt is om terecht te staan voor de moord op Sarah Halimi.

Voor Franse Joden is de beslissing van het Franse Hof van Cassatie de druppel die de emmer doet overlopen, in een land dat bekend staat om zijn hoge percentages antisemitische incidenten.

Borden met de tekst ‘In Frankrijk is het leven van een Joodse vrouw minder waard dan dat van een hond’ verwezen naar een andere zaak uit 2017 waarbij een man een hond uit het raam gooide en de rechters er niet van wist te overtuigen dat hij volledig onder invloed was van drugs. De man werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Sarah Halimi’s rechtsweigering draagt bij aan een groeiend gevoel van onveiligheid onder de Franse Joden en de angst dat de moorden op Joden ongestraft zullen blijven.

In reactie op de beslissing van het Franse Hooggerechtshof heeft president Emmanuel Macron opgeroepen tot een wijziging van de Franse wet om deze kwestie aan te pakken. In een recent interview met de krant Le Figaro zei hij: “Besluiten om verdovende middelen te nemen en dan ‘ gek worden ’ zou, naar mijn mening, niet je strafrechtelijke verantwoordelijkheid moeten wegnemen”.

Volgens de Franse wet kunnen mensen niet strafrechtelijk verantwoordelijk worden gehouden voor daden die worden gepleegd terwijl ze door een psychiatrische stoornis een verlies van beoordelingsvermogen of zelfbeheersing ervaren.

Minister van Justitie Eric Dupond-Moretti tweette zondag dat hij in mei een wetsvoorstel zal indienen om een juridisch vacuüm in de Franse wet te dichten met betrekking tot de gevolgen van het vrijwillig gebruik van drugs.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)