SP stelt Kamervragen over misstanden op het Cheider

Hertzberger beschrijft in haar column ernstige misstanden zoals het gedwongen eten van zeep, seksueel misbruik en bedreigingen met een mes
Het Cheider. Foto ter illustratie

Naar aanleiding van een column in het NRC van Rosanne Hertzberger over de misstanden op orthodox-joodse School Cheider, heeft SP-Kamerlid Jasper van Dijk schriftelijke vragen aan de ministers van Sociale Zaken en Onderwijs gesteld.

Hertzberger beschrijft in haar column ernstige misstanden die zich al decennia hebben voorgedaan, zoals het gedwongen eten van zeep, seksueel misbruik en een bedreiging met een mes. De SP wil van ministers van Engelshoven en Koolmees weten hoe de veiligheid van de leerlingen op het Cheider gegarandeerd kan worden en er “eens en voor altijd een einde komt aan de misstanden op de school.”

Hertzberger schrijft dat rabbijn Binyomin Jacobs, de toenmalige bestuurder van het Cheider, in 2012 de ouders niet geïnformeerd heeft over het seksueel misbruik op de school. Jacobs ontmoedigde de ouders aangifte te doen en liet de docent naar Israël vluchten na hem eerst eervol ontslag te hebben gegeven. 

Pas na druk van de minister kwam er een aangifte en werd S. in 2016 door Israël uitgeleverd aan Nederland. In 2018 werd hij veroordeeld tot twee jaar cel, de andere getuigenverklaringen werden te onbetrouwbaar geacht. Eerder dit jaar in februari 2021 werd S. ook voor zijn eerdere veroordeling vrijgesproken. “Het traineren [door het Cheider-bestuur] bleek uitermate effectief. Meester S. werd ondanks meerdere aangiftes van de ernstigste vormen van kindermisbruik in hoger beroep vrijgesproken. Wanneer jonge kinderen pas een jaar later worden gehoord, worden de meeste verhalen als onbetrouwbaar van tafel geveegd. Maar ik geloof dat zij slachtoffer zijn geworden – niet alleen van een docent, maar ook van een schoolbestuur dat alles in werking heeft gesteld om het verhaal weg te krijgen. Een ieder die hoort hoe ernstig deze gezinnen werden beschadigd door het gebrek aan bescherming, erkenning en rechtvaardigheid in de school, weet dat deze mensen noch hun kinderen het misbruik uit hun duim hebben gezogen”, schrijft Hertzberger.

Voorts wil de SP weten of de ministers ervan op de hoogte zijn dat een beveiliger van de school onlangs aangifte heeft gedaan van het feit dat hij door een vrijwilliger van de school met een mes werd bedreigd.

De SP wil nu weten waarom de Onderwijsinspectie nog niet heeft ingegrepen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)