Fietspad Waalsdorpervlakte vernoemd naar Pieter Kuijt

Fietspad 10 op de Waalsdorpervlakte is 29 april vernoemd naar Pieter Kuijt. Op zijn aanwijzing konden na de Tweede Wereldoorlog veel lichamen worden teruggevonden van mensen die door de Duitsers waren geëxecuteerd.

Pieter Kuijt (25 februari 1892 – 13 september 1972), bijgenaamd ‘Piet de Roe’, was een helmplanter uit Katwijk. Hij werkte voor de Leidsche Duinwater Maatschappij. Later is deze maatschappij over gegaan in Dunea. Zijn werk gaf hem de unieke kans om als een van de weinigen nog in het duingebied bij Waalsdorp te komen. Dit duingebied was door de Duitsers bezet en verboden terrein geworden. Tijdens de WOII zijn hier meer dan 250 mensen geëxecuteerd.

De Duitse punctualiteit, een groot en angstwekkend kenmerk van het nazi-regime, strekte zich ook uit over de duinen bij de Waalsdorpervlakte. De Duitsers lieten op de plek waar dode lichamen begraven werden geen enkel spoor achter. Daarmee wilden ze voorkomen dat graven gevonden zouden worden. Het geweten dat op voorhand een uitweg zoekt? Kuijt nam als medewerker van de Leidsche Duinwater Maatschappij zijn eigen menselijke verantwoordelijkheid en stak hier geen stokje, maar helmgras voor. Hij markeerde de plekken met vers gedolven helmgras.

Een bijzonder verhaal.

Dunea heeft samen met het Erepeloton Waalsdorp een aantal jaren geprobeerd om het verhaal van Pieter Kuijt te achterhalen en nabestaanden op te sporen. Directeur van Dunea Wim Drossaert: “Dit is voor Dunea een bijzonder moment omdat we iemand eren die tijdens zijn werkzaamheden voor de Leidsche Duinwater Maatschappij deze heldhaftige daad heeft verricht. We zijn dankbaar voor de goede samenwerking met alle betrokkenen bij de totstandkoming van dit eerbetoon. Met de vernoeming van dit fietspad, dat langs de plek loopt van het monument met de Bourdonklok, is de naam Pieter Kuijt nu officieel verbonden met deze plaats. Heel mooi dat zijn zonen dit nog mee kunnen maken. Een passend eerbetoon aan deze stille held”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)