Islamitisch extremisme stimuleert Antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk

De toename van antisemitische aanvallen in Groot-Brittannië is het gevolg van islamitisch extremisme zegt de Britse Staatssecretaris Robert Jenrick.

In een gesprek met The Telegraph zei de Britse Staatssecretaris voor Volkshuisvesting, Robert Jenrick, “zeer bezorgd” te zijn over de recente antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk.

“Ik was geschokt door de scènes van het konvooi van voertuigen op Finchley Road, omdat het leek alsof de betrokken mensen het gevoel hadden dat ze in staat waren om te handelen met straffeloosheid … Dat is niet acceptabel in dit land.”

Regeringsfunctionarissen, waaronder premier Boris Johnson, veroordeelden het antisemitisme waarvan men in de straten van Londen getuige was toen leden van een pro-Palestijnse colonne werden gefilmd terwijl ze opriepen om joodse vrouwen te verkrachten.

Volgens de officiële cijfers was er in mei een stijging van 438 procent in het aantal antisemitische incidenten sinds de vijandelijkheden tussen Israël en de Palestijnen op 6 mei uitbraken.

Jenrick zei dat de regering bewust moet zijn van de dreiging van islamitisch extremisme “omdat sommige van de thema’s die we de afgelopen weken hebben gezien meer zijn dan gewoon antisemitisme”, zei Jenrick.

Sir John Jenkins, de voormalige ambassadeur van Groot-Brittannië in Saoedi-Arabië, zei dat de waarschuwingssignalen die wijzen op de aanwezigheid van radicale islamisten in het Verenigd Koninkrijk overal afgaan.

Sir John, die in 2015 leiding gaf aan een regeringsevaluatie van het netwerk van de Moslimbroederschap, voegde toe dat er een gevoel is dat mensen gewend zijn geraakt aan de aanwezigheid van islamitisch extremisme in het land, maar drong er bij de regering op aan het probleem te bestrijden.

De directeur-generaal van MI5, Ken McCallum bevestigde afgelopen oktober dat de grootste terreurdreiging in Groot-Brittannië nog steeds afkomstig is van jihadisten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)