Mars ter ere van de Waffen-SS in de Oekraïne

<em>Mars ter ere van SS-soldaten in Kiev</em>

Honderden Oekraïners woonden marsen bij ter ere van SS-soldaten, waaronder de eerste dergelijke gebeurtenis in Kiev, schrijft JTA.

De mars vond plaats in de Oekraïense hoofdstad op 28 april, ter gelegenheid van de 78e verjaardag van de oprichting van de 14e Waffen-SS Grenadierdivisie, ook bekend als de 1e Galicisch. De strijdmacht, opgericht onder auspiciën van de Duitse bezetting, bestond uit etnische Oekraïense en Duitse vrijwilligers en dienstplichtigen. De demonstranten hielden spandoeken vast met het symbool van de eenheid.

De mars in Kiev werd door ongeveer 300 mensen bijgewoond was een import uit de westelijke stad Lviv, die al jarenlang dergelijke evenementen organiseert. Een dag eerder woonden honderden daar een grotere mars bij.

Oekraïne heeft een grote minderheid van etnische Russen, die fel tegen de verheerlijking van nazi-collaborateurs zijn. Dergelijke acties waren taboe in Oekraïne tot het begin van de jaren 2000, toen nationalisten staatserkenning eisten en verkregen voor collaborateurs als helden voor hun acties tegen de Sovjet-Unie, waar de Oekraïne deel van uit maakte tot 1991.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en de joodse gemeenschap in de Oekraïne, volgens een recent demografisch onderzoek bestaande uit ongeveer 47.000 individuen, hebben geprotesteerd tegen de verering van de Waffen-SS divisie. Maar de populariteit van de eenheid is enorm gestegen sinds het begin van de oorlog met Rusland in 2014.

President Vlodymyr Zelensky, zelf joods, veroordeelt de marsen. Maar ze zijn in de Oekraïne volledig legaal.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)