Spanningen in de Oude Stad van Jeruzalem lopen op

Foto printscreen YouTube

De aanwezigheid van de politie in Jeruzalem wordt versterkt. Terreurgroepen in Gaza dreigen te reageren op het geweld in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem van afgelopen nacht. Vanmiddag starten de gebeden van de Ramadan waarvan de politie verwacht dat tienduizenden gelovigen deze zullen bijwonen.

Tijdens de Ramadan zijn er altijd verhoogde spanningen in de Oude Stad van Jeruzalem, maar nu vreest men voor erger. Afgelopen weken laaiden de spanningen op door een juridisch conflict tussen groepen radicale Palestijnen en Joden over een stuk grond. Vier Palestijnse families lopen het risico te worden uitgezet uit hun huis, nu is vastgesteld door de Hoge Raad in Israël dat het grond waar de huizen op zijn gebouwd eigendom is van een Joodse familie. De familie heeft het stuk grond verloren na de onafhankelijkheidsoorlog in 1948, toen het oosten van Jeruzalem door Jordaanse troepen werd bezet.

Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat Palestijnen met grond in Israel geen claims kunnen indienen, maar omgekeerd wel.

Afgelopen donderdag gooiden groepen Palestijnen en Israëli’s stenen en stoelen naar elkaar, waarbij Palestijnen de auto van een Joods gezin in brand staken. Als reactie daarop schoot een Israëlische man een waarschuwingsschot in de lucht. Minstens 15 arrestaties vonden plaats onder de Palestijnen.

Ondertussen werden ten minste zes bosbranden in het zuiden van Israël aangestoken door ballonnen met brandbommen, afkomstig uit de Gazastrook.

Deze week liepen de spanningen op de Westelijke Jordaanover ook hoog op nadat een schutter het vuur opende op Israëlische tieners. Yehuda Guetta kwam om het leven en de twee andere tieners raakten gewond. De terrorist is inmiddels aangehouden door de IDF. Het gaat om de 44-jarige Arabier Muntasir Shalabi, uit een Palestijns dorp Turmus Ayya.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)