VS blokkeert voor de derde keer resolutie van de Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad houdt een spoedzitting over het geweld in Israël en Gaza. Foto YouTube

Voor de derde keer in een week hebben de VS een gezamenlijke verklaring van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

De verklaring werd geïntroduceerd door Noorwegen, Tunesië en China na een spoedzitting eerder op de dag over de gevechten in Gaza. De bijeenkomst werd virtueel gehouden.

Tijdens de open bijeenkomst van zondag zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield dat de VS “onvermoeibaar werkt via diplomatieke kanalen om een einde te maken aan dit conflict”.

De plaatsvervangend adjunct-secretaris van de VS voor Israëlisch-Palestijnse Zaken Hady Amr is vrijdag aangekomen in Tel Aviv en heeft bijeenkomsten gehouden met Israëlische en Palestijnse functionarissen om een staakt-het-vuren te bereiken.

Ook het Witte Huis is betrokken, zei Thomas-Greenfield. De Amerikaanse president Joe Biden sprak met Netanyahu en Blinken sprak met Israëlische, Palestijnse en regionale leiders. Egypte en Qatar staan in direct contact met Hamas en proberen te bemiddelen bij de tot totstandkoming van een staakt-het-vuren.

De Amerikaanse ambassadeur riep Hamas op om onmiddellijk te stoppen met het afvuren van raketten op Israël en zei dat ze “bezorgd was over het voortdurende geweld binnen gemengde gemeenschappen in Israël”. Ze noemde het recht van Israël om zichzelf te verdedigen niet, zoals hoge Amerikaanse functionarissen de afgelopen week hebben benadrukt in hun verklaringen over het geweld.

De VS wees vorige week eerdere voorgestelde resoluties van de Veiligheidsraad ook al af en zei meer tijd te willen voor hun eigen diplomatieke inspanningen.

De VS had liever gewacht tot dinsdag maar stemde na druk ermee in om de vergadering te verplaatsen naar zondag. Maandag komt de Veiligheidsraad weer bijeen om over een nieuwe resolutie te debatteren.


Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!