David Dushman, de laatste overlevende bevrijder van Auschwitz, sterft op 98-jarige leeftijd

<em>Oorlogsveteraan herinnert zich de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz</em>

David Dushman, de laatste overlevende soldaat die in 1945 deelnam aan de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz, is op 98-jarige leeftijd overleden.

Dushman, een soldaat van het Rode Leger die later internationaal schermer werd, is zaterdag overleden, zei het Internationaal Olympisch Comité in een verklaring.

Op 27 januari 1945 gebruikte hij zijn T-34 tank om het elektrische hek van Auschwitz in het door de nazi’s bezette Polen plat te walsen en hielp hij de gevangenen uit het vernietigingskamp te bevrijden.

“We wisten nauwelijks iets over Auschwitz”, zei hij, in een interview in 2015 met Sueddeutsche Daily over die dag. Maar hij zag “overal skeletten”.

“Ze strompelden de kazerne uit, zaten en lagen tussen de doden. Vreselijk. We gooiden al ons blikvoer naar ze toe en gingen onmiddellijk op jacht naar de fascisten”, zei hij.
Pas na het einde van de oorlog leerde hij de omvang van de wreedheden in het kamp kennen.

Charlotte Knobloch, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van München en Opper-Beieren, zei dat de dood van Dushman “bijzonder pijnlijk” was.
“Dushman stond in de frontlinie toen de moordmachine van de nazi’s in 1945 werd vernietigd; als de ‘Held van Auschwitz’ was hij een van de bevrijders van het concentratiekamp en redde hij talloze levens”, zei ze in een verklaring.

“Vandaag was hij een van de laatsten die deze gebeurtenis uit eigen ervaring kon vertellen”, voegde ze eraan toe en beschreef Dushman als een “dappere, eerlijke en oprechte man”.

Van de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord, werden er meer dan een miljoen vermoord in Auschwitz-Birkenau, de meeste in de beruchte gaskamers, samen met tienduizenden anderen, waaronder homoseksuelen, Roma en Sovjet-krijgsgevangenen.

Dushman was een van de 69 soldaten in zijn divisie die de oorlog hebben overleefd, maar liep ernstige verwondingen op. Desalniettemin werd hij een topschermer in de Sovjet-Unie en later een van ‘s werelds grootste schermcoaches, aldus het IOC.

Dushman coachte het schermteam van de Sovjet-Unie van 1952 tot 1988,en het was in deze functie dat hij ook getuige was van het bloedbad van 11 Israëlische teamleden door de radicale Palestijnse Zwarte September-groep op de Olympische Spelen van München in 1972.

Zijn onderkomen lag destijds pal tegenover die van de Israëliërs. IOC-chef Thomas Bach uitte zijn verdriet over de dood van Dushman. “Toen we elkaar in 1970 ontmoetten, bood hij me onmiddellijk vriendschap en raad aan, ondanks de persoonlijke ervaring van de heer Dushman met de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz en het feit dat hj een man van Joodse afkomst was”, zei Bach, die van oorsprong uit Duitsland komt. ” Het was een menselijk gebaar dat ik het nooit zal vergeten”, voegde de IOC-voorzitter eraan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)