VS: onduidelijk of Iran nucleaire overeenkomst wil hervatten

<em>De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de onderhandelingen met Iran.</em>

De Verenigde Staten voeren al twee maanden indirecte gesprekken met Iran over de toekomst van nucleaire overeenkomst. Maar volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is het niet zeker of Teheran de voorwaarden van de overeenkomst wil accepteren.

“We zijn de afgelopen maanden verwikkeld in indirecte gesprekken, zoals u weet, en het blijft onduidelijk of Iran bereid is te doen wat het moet doen om weer aan de regels te voldoen”, ze de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vertelde de Commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Blinken zei ook dat de doorbraaktijd voor Iran om een atoombom te assembleren kan worden teruggebracht tot slechts enkele weken als Teheran de voorwaarden van het oorspronkelijke nucleaire akkoord van 2015 blijft schenden. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump trok de VS in 2018 terug uit de overeenkomst omdat het niet voorkomt dat Iran kernwapens kan ontwikkelen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat de VS zich weer bij de overeenkomst zal aansluiten als Iran beloofd zich aan de afspraken te houden.

De twee partijen onderhandelen sinds april in Wenen via hun partners in de multilaterale overeenkomst – Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland.
De besprekingen worden later deze week hervat in de Oostenrijkse hoofdstad.

Eerder op maandag zei Rafael Grossi, het hoofd van het International Atomic Energy Agency (IAEA), dat Teheran geen antwoorden had gegeven op uranium dat werd gevonden op voormalige niet-aangegeven locaties.

“Na vele maanden heeft Iran niet de nodige verklaring gegeven voor de aanwezigheid van de deeltjes nucleair materiaal op een van de drie locaties waar het agentschap aanvullende toegang heeft verleend”, vertelde Grossi aan de raad van bestuur van de IAEA.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)