Iraanse judoka Mollaei draagt zilveren medaille op aan Israël

Saeid Mollaei met zijn zilveren medaille. Foto Twitter.

De Iraanse judoka Saeid Mollaei heeft zijn zilveren medaille aan Israël opgedragen nadat hij dinsdag zilver won in de finale voor mannen op de Olympische Spelen in Tokio.

Mollaei, die Mongolië vertegenwoordigt, claimde zijn eerste Olympische medaille in twee jaar nadat hij zijn geboorteland Iran ontvluchtte omdat hij onder druk werd gezet in 2019 om opzettelijk te verliezen in de halve finales van de wereldkampioenschappen in Tokio om te voorkomen dat hij de Israëlische Sagi Muki in de finale zou ontmoeten.

Mollaei vluchtte naar Duitsland en verwierf het Mongoolse staatsburgerschap.
De president van de Internationale Judo Federatie (IJF), Marius Wieser, nam de Iraniër onder zijn hoede. Na het incident hebben Mollaei en Muki een hechte vriendschap opgebouwd.

<em>Saeid Mollaei</em> en Sagi Muki.

Takanori Nagase van Japan versloeg Mollaei om goud te winnen voor het gastland.

“Ik hoop dat de Israëli’s blij zijn met deze overwinning”, zei Mollaei en voegde er in het Hebreeuws aan toe: “Todah (dank u).”

Muki feliciteerde zijn vriend met de prestatie tijdens een persconferentie dinsdag met Israëlische media, zei dat hij de medaille verdient en noemde zijn reis “ongelooflijk inspirerend”.

Eerder dit jaar reisde Mollaei naar Tel Aviv om deel te nemen aan een Judo Grand Slam-competitie en won zilver voor Mongolië.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)