Samenwerking Palestijnse en Israëlische brandweer tegen bosbranden bij Jeruzalem

Palestijnse brandweerlieden aan het werk. Foto <a href="https://www.ynet.co.il/news/article/h174tgkef#autoplay" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Ynet</a>.

De Palestijnse Autoriteit heeft vier brandweerauto’s en 20 brandweerlieden gestuurd om Israël te helpen bij om de natuurbrand in de buurt van Jeruzalem te blussen.

De Palestijnse Autoriteit heeft Israël dinsdagochtend hulp aangeboden bij het bestrijden van de bosbranden in de heuvels rond Jeruzalem. Dit aanbod werd geaccepteerd en kort daarop arriveerden vier Palestijnse brandweerploegen ter plaatse. Dit is de derde keer dat een dergelijke samenwerking plaatsvindt na de Carmel-ramp in 2010 en de branden in Sha’ar HaGai in 2016.

In de afgelopen jaren heeft Israël vaker met Palestijnse brandweer en reddingsdiensten samengewerkt om professionele kennis te verbeteren en gezamenlijk reddingsacties te ondernemen, bijvoorbeeld bij ernstige verkeersongevallen. Israël helpt de Palestijnse Autoriteit ook af en toe bij het blussen van branden in overlappende gebieden die deels onder Israëlische controle en deels onder Palestijnse controle vallen.

“Ik dank de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, voor het initiatief om vandaag brandweerkorpsen te sturen om Israël te helpen. Solidariteit en het redden van levens zijn een wederzijds belang voor ons allemaal”, tweette minister van Defensie Benny Gantz.

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid bedankte de Palestijnen voor het aanbieden van hulp. “Palestijnse brandweerlieden zijn op weg om te helpen bij het blussen van de branden in de bergen van Jeruzalem. Bedankt voor uw medewerking! We stellen het op prijs”, schreef hij op Twitter.

De branden zijn op zondag begonnen en braken maandagmiddag opnieuw uit. Er zijn nog branden in verschillende locaties in Jeruzalem. Ongeveer 14 brandblus-vliegtuigen zijn actief in de buurt van Har Eitan, Tsuba en Givat Ye’arim. De bewoners van deze gebieden werden geëvacueerd maar mogen van de brandweer nu weer naar hun huizen terugkeren.

Israël vroeg eerder om internationale hulp toen bleek dat het niet in staat was om de vlammenzee in bedwang te houden doordat harde wind ervoor zorgde dat de branden bleven oplaaien. Maar na beoordeling van de situatie werd besloten dat er geen internationale hulp meer nodig was.

Minister Lapid bedankte dinsdagochtend Griekenland, Jordanië en Cyprus, die allemaal hulp hadden aangeboden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wonen in Jeruzalem en de omliggende gemeenschappen meer dan 1,3 miljoen burgers. Israël is de thuisbasis van meer dan 350.000 moslim- en christelijke Arabieren, de meeste van hen wonen in Oost-Jeruzalem.

Honderden brandweerlieden waren ‘s nachts bezig op een aantal hotspots om de branden te blussen. Dinsdagochtend kwamen acht blusvliegtuigen en helikopters in actie om de vlammen te bestrijden. Brandweerlieden probeerden zoveel mogelijk vooruitgang te boeken terwijl er weinig wind was en de luchtvochtigheid hoog.

Er wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het vuur uit de buurt van het Hadassah-Universitair Medisch Centrum, Ein Kerem, wordt gehouden. De Israëlische legerradio meldt dat ambtenaren bezorgd zijn dat het wellicht niet zal lukken om het hele ziekenhuis veilig te evacueren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)