Palestijnen vervalsen foto’s gevangengenomen terroristen

Zakaria Zubeidi gezien nadat hij op 11 september 2021 (links) in Noord-Israël werd heroverd en op een vervalste foto waarop hij glimlacht, zo blij dat hij is om weer naar de gevangenis te mogen.

Op de Palestijnse sociale media circuleren gemanipuleerde beelden van de ontsnapte terroristen waarop de mannen grijnzen worden weergegeven nadat ze bijna twee weken na hun ontsnapping door Israëlische veiligheidstroepen werden gevangengenomen.

Iham Kamamji en Munadil Nafiyat, beide leden van de terreurgroep Islamitische Jihad, werden zondermorgen gearresteerd in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever.

Kamamji en Nafiyat behoorden tot zes Palestijnse veiligheidsgevangenen die eerder deze maand ontsnapten uit de Gilboa-gevangenis in het noorden van Israël. De arrestaties van de twee voortvluchtigen – een week nadat de vier andere ontsnapte gevangenen waren gepakt in het noorden van Israël – maken een einde aan een massale 13-daagse klopjacht na een van de meest grootste ontsnappingen uit een gevangenis in de geschiedenis van Israël.

Iham Kamamji in een afbeelding van de Shin Bet (rechts) en een gemanipuleerde foto voor sociale media (links) waarin hij zijn geluk niet kan onderdrukken dat hij weer achter de tralies zit.

Nadat de Shin Bet foto’s had vrijgegeven van de twee mannen na hun gevangenneming op zondag, werden de foto’s bewerkt om de opgepakte voortvluchtigen breed te laten glimlachen – net zoals werd gedaan met afbeeldingen van de vier mannen die vorig weekend werden gepakt.

Munadil Nafiyat in een afbeelding van de Shin Bet (links) en een gemanipuleerde foto voor sociale media (rechts). (Shin-inzet/screenshot)

Onder veel Palestijnen worden de voortvluchtigen als “helden” beschouwd die erin zijn geslaagd zichzelf te bevrijden van meerdere levenslange gevangenisstraffen voor het vermoorden van Israëliërs. De gemanipuleerde glimlach moet hun vastberadenheid uitdrukken in hun strijd tegen de joodse staat en niet hun tevredenheid om weer eindelijk achter de tralies te mogen zitten.

De ontsnapping uit de gevangenis werd gevolgd door verhoogde spanningen op de Westelijke Jordaanoever, een steekpartij in Jeruzalem, verschillende aanslagen en sporadisch raketvuur vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël.

Soortgelijke beelden circuleerden afgelopen weekend van de eerste vier ontsnapte gevangenen die werden gepakt door Israëlische veiligheidstroepen: Zakaria Zubeidi, Yaqoub Qadiri, Mohammad al-Arida en Mahmoud al-Arida. De bewerkte foto’s die werden verspreid van de voortvluchtigen nadat ze waren gevangengenomen, veranderden hun grimmige en vermoeide uitdrukkingen in een opgeluchte vrolijke glimlach naar de camera’s: eindelijk weer terug achter de tralies.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!