Israëlische diplomaat keert terug naar Polen

Tal Ben-Ari, de Israëlische zaakgelastigde voor Polen. Foto Twitter.

De Israëlische zaakgelastigde voor Polen keert terug naar Warschau na verschillende positieve stappen van de Poolse regering.

Ben-Ari werd in augustus teruggeroepen nadat Polen een wet had aangenomen die het bijna onmogelijk zou maken voor overlevenden van de Holocaust om restitutie te eisen van eigendommen die eerst door de nazi’s in beslag waren genomen en later door de communisten waren opgeëist.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid bekritiseerde de beslissing en Polen riep zijn ambassadeur terug als vergelding.

In de daaropvolgende maanden nam Polen verschillende positieve stappen, waaronder het aannemen van de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance, de boycot van de Durban IV-conferentie van de VN en de stem van Polen tegen de resolutie van de VN-Mensenrechtenraad ter ondersteuning van de Verklaring van Durban. Ook sprak de Poolse regering zich uit tegen antisemitische uitingen tijdens een recente mars ter ere van de Poolse Onafhankelijkheidsdag.

Ambassadeur Ya’acov Livne werd benoemd tot ambassadeur in Polen voordat de spanningen tussen Jeruzalem en Warschau opliepen en moet nog naar zijn post worden gestuurd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!