Simon Wiesenthal ontvangt ridderlijke onderscheiding

Groot-Brittannië heeft nazi-jager Simon Wiesenthal geridderd als erkenning voor een " lifetime of service to humanity". Wiesenthal, 95 jaar, overleefde de Tweede Wereldoorlog en heeft zich sindsdien ingezet voor het opsporen en het berechten van oorlogsmisdadigers.

De Britse ambassadeur in Oostenrijk, John Macgregor heeft de onderscheiding tijdens een huiselijke ceremonie aan Simon Wiesenthal overhandigd. Met deze onderscheiding wordt ook het werk van het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles erkend. Dit centrum is in 1977 onder andere opgezet als internationale joodse mensenrechtenorganisatie en als organisatie die de lessen van de Holocaust levend houdt.

De minister van Buitenlandse zaken van Groot-Brittannië Jack Straw verklaarde: "Als er één naam symbool staat voor het essentiële doel om in het reine te komen met het verleden, is dat de naam Wiesenthal."

Simon Wiesenthal is waarschijnlijk het meest bekend van de opsporing van Adolf Eichman, de SS-er die verantwoordelijk was voor de vernietiging van vele joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eichmann werd in 1960 in Argentinië gevonden, schuldig bevonden en vervolgens terecht gesteld voor de misdaden die hij in de Tweede Wereldoorlog heeft begaan.

Kijk voor meer informatie over het Simon Wiesenthal Centrum en een uitgebreide biografie van Simon Wiesenthal op www.wiesenthal.com