Joods antwoord op anti-Joodse cartoons

Amitai ‘Sandy’ Sandarovich (29), politiek tekenaar en cartoonist bij het Israëlische dagblad Yediot Ahronot, heeft het perfecte antwoord gevonden op de cartoonwedstrijd die vorige week door de grootste Iraanse krant Hamshahri werd uitgeroepen.

Sandarovich heeft Joodse collega’s overal ter wereld opgeroepen zèlf anti-Joodse spotprenten te maken. "Voor ons Joden is dit een thuiswedstrijd! Wij zullen Iran en de rest van de wereld eens even laten zien dat niemand zulke venijnige, anti-Joodse cartoons maakt als de Joden zelf! Kijk naar de historie van ons volk, wij zijn altijd in staat geweest om onszelf te lachen. Het is de kracht van een volk om zichzelf tot onderwerp van spot te maken."

De westrijd, die werd aangekondigd op www.boomka.org, staat open voor deelnemers uit de hele wereld. Uiterlijk 5 maart 2006 moeten de spotprenten, karikaturen en korte stripverhalen zijn ingeleverd. De beste zullen in Tel Aviv tentoongesteld worden. Sandorovich heeft al ruim 100 cartoons ontvangen, "sommige zijn echt goed, andere gewoon slecht. De meeste steken de draak met anti-Joodse karikaturen en samenzweringstheorieën zoals die in de Arabische wereld in de media verschijnen."

Klik op de afbeelding om naar Sandorovitch’website te gaan.

Sinds het begin van de islamitische ‘cartoonrellen’ die overal ter wereld uitbraken naar aanleiding van de Deense spotprenten over de profeet Mohammed, heeft Sandorovich tientallen e-mails ontvangen met de boodschap dat ‘Joden vuur moeten bestrijden met humor’. "Wij steken geen ambassades in de fik, verbranden geen vlaggen en we bedreigen niemand. Wij maken spotprenten waarin we onszelf tot onderwerp maken", aldus Sandorovich, die ondertussen druk doende is sponsoring te verwerven bij grote organisaties. Over enkele dagen zal de eerste selectie uit de inzendingen op de website worden gepubliceerd.

Voor commentaar, inzendingen en andere communicatie kan Amitai Sandy worden bereikt via zijn website of per e-mail naar amitaiss@yahoo.com

Lees meer over Amitai Sandy op www.dimonacomix.com/ en een interview met hem op www.comicbookresources.com.

Advertentie (4)