Moordenaar joodse familie na 60 jaar opgespoord

Meer dan zestig jaar nadat zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Poolse boerderij werd vermoord, heeft de Israëlische Roni Lerner hun moordenaars opgespoord. Onder het mom van een historisch onderzoek volgde hij een spoor dat naar Polen leidde.

In oktober 1943 werden Lerners oma en vijf van haar kinderen met messteken vermoord in de Poolse boerderij waar ze zich verschanst hadden voor de nazi’s. Bij een bezoek aan Polen in 2003 vond Lerner de getuigenis van zijn vader over de moord in de archieven, wat hem ertoe bracht de zaak zelf te onderzoeken. Zijn zoektocht leidde naar de Pool Josef Radczuk, de laatste overlevende van de vijf moordenaars van zijn familie. De intussen 92-jarige Radczuk gaf toe dat hij aanwezig was bij de moorden en dat hij de bezittingen van de slachtoffers stal. Hij toonde Lerner ook de plaats waar zijn familie begraven lag.

De Israëliër wil nu dat Radczuk, meer dan zestig jaar na de feiten, nog voor de rechter verschijnt. Hij keerde inmiddels terug naar Polen om stoffelijke resten van zijn familie te repatriëren naar Israël. De media in Israël achten de kans reëel dat er een proces komt.

Bron: Het Nieuwsblad

Advertentie (4)