Rembrandt in de propaganda 1940-1945

In het kader van het themajaar Rembrandt 400 wordt in een tentoonstelling in het Verzetsmuseum in Amsterdam in beeld gebracht hoe Nederlands beroemdste schilder tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in de politieke propaganda.

Op donderdag 29 juni om 17.30 uur opent de nieuwe Amsterdamse wethouder voor Cultuur Carolien Gehrels in het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Rembrandt in de Propaganda 1940-1945.

In de expositie is te zien hoe Rembrandt tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingezet als hét symbool voor de nieuwe nationaal-socialistische cultuur. Professor Eddy de Jongh, kunsthistoricus, zal voorafgaand aan de opening in relatie tot het onderwerp spreken over de begrippen ‘eigen’ en ‘vreemd’ in de Nederlandse kunstgeschiedenis.
De nationaal-socialisten wezen op Rembrandts onafhankelijke geest en zijn ‘volkse kracht’. Dit zouden typisch Germaanse eigenschappen zijn. Om Rembrandt als nieuw nationaal symbool onder de aandacht te brengen, werd er onder meer een Rembrandt-opera gemaakt, waren er Rembrandt-herdenkingen en kwam er een Rembrandt-film.

Rembrandts geboortedag – 15 juli – moest de nieuwe nationale feestdag worden, in plaats van koninginnedag.

De tentoonstelling, een eigen productie van het Verzetsmuseum Amsterdam, laat zien hoe Nederlands beroemdste schilder tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in de politieke propaganda.

De tentoonstelling is voor publiek geopend vanaf vrijdag 30 juni tot en met zondag 1 oktober 2006.
______________________________________________________________________________

Rembrandt in de propaganda 1940-1945
Opening do 29 juni 2006, 17.30 uur
Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
Openingstijden:
di-vr 10.00 – 17.00 uur
za-zo-ma/feestdagen 12.00 – 17.00 uur