Activiste weer niet vervolgd

Voor de tweede maal in vier jaar heeft het Openbaar Ministerie besloten een aanklacht tegen Gretta Duisenberg wegens belediging, aanzetten tot haat en discriminatie van de Joodse gemeenschap te seponeren.

Duisenberg beweerde tijdens een discussie in het VARA-programma Het Zwarte Schaap, waar zij als hoofdgast was uitgenodigd, dat zij vanwege haar openlijke steun aan de Palestijnse zaak meermaals door Joodse Amsterdammers beledigd wordt. "Joodse voorbijgangers steken de middelvinger naar mij op als ze mij in een restaurant zien zitten. Ze annexeren niet alleen de Palestijnse gebieden, ze annexeren ook de restaurants in Amsterdam-Zuid." Haar uitlatingen veroorzaakten grote ophef. Direct na de uitzending diende advocaat Abraham Moszkowicz een strafklacht tegen haar in wegens wegens belediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

Het Openbaar Ministerie begon aan het begin van dit jaar met een onderzoek naar de uitspraken van Gretta Duisenberg en is nu dus tot de conclusie gekomen dat die ‘niet beledigend genoeg’ zijn. Bij de uitspraak is de opzet van Het Zwarte Schaap in aanmerking genomen. In het programma wordt de hoofdgast stevig aangepakt en daardoor geprovoceerd tot het doen van ‘gepeperde uitlatingen’.

Ook in 2002 besloot het OM af te zien van vervolging van Duisenberg na een omstreden uitspraak over de Joodse gemeenschap. In dat jaar vond een door het Palestinacomité georganiseerde handtekeningenactie plaats tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Duisenberg kreeg toen de vraag voorgelegd hoeveel handtekeningen ze hoopte bijeen te brengen en antwoordde toen ‘6 miljoen’. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de uitspraak kwetsend voor de Joodse gemeenschap maar ging toch niet tot vervolging over omdat de activiste categorisch bestreed dat ze met haar antwoord had gedoeld op het aantal slachtoffers van de Sjoa.

Bron: www.volkskrant.nl

Advertentie (4)