Peres krijgt geen steun van Meretz: race tussen Barak en Sharon

Sjimon Peres’ besluit om mee te doen aan de verkiezingen, is gedwarsboomd door de linkse Meretz-partij. Meretz besloot Barak te steunen.

Peres probeerde Meretz de afgelopen dagen over te halen hem te steunen. Om mee te doen aan premiersverkiezingen moet men ten minste tien handtekeningen van Knesset-leden bemachtigen. Meretz heeft tien mensen in de Knesset. Barak wilde Meretz er echter van weerhouden haar steun aan Peres te geven. Volgens hem zou een race tussen Barak, Peres en Sharon, de laatste in de kaart spelen.Sjimon Peres heeft vijf keer eerder meegedaan aan verkiezingen voor het premierschap, en vijf keer verloren. Deze keer zag het er gunstiger voor hem uit. In de laatste peilingen liep hij voor op Ehoed Barak en ging hij gelijk op met Ariel Sharon.Tegen de verwachtingen in besloot Meretz echter toch Barak te steunen en niet Peres. Hierdoor kan Peres niet meedoen aan de verkiezingen. Meretz heeft wel als eis gesteld dat Barak, als hij op 6 februari de verkiezingen wint, Peres in zijn kabinet opneemt. "Ik zet mijn werk voor de vrede voort," zei de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede zelf.Barak en Peres zijn al rivalen sinds Barak Peres verving als leider van Avoda, de arbeidspartij. Dit gebeurde in 1996, nadat Shimon Peres nipt het premierschap aan Netanjahoe verloren had.In de afgelopen tijd heeft Barak Peres ervan beschuldigd achter zijn rug om met de Palestijnen te onderhandelen. Peres vindt op zijn beurt dat Barak niet weet hoe hij met Arafat moet omgaan en daardoor zaken van kwaad tot erger maakt.Nu kan Ehoed Barak zich echter helemaal richten op de strijd tegen Likoed-voorman Ariel Sharon. Waarschijnlijk zal Barak proberen een akkoord te sluiten met de Palestijnen. In Washington, waar besprekingen plaatsvinden, wordt inmiddels zelfs gesproken over de status van Jeruzalem.