Strijd tussen Barak, Sharon en misschien Peres

Netanjahoe heeft besloten toch niet mee te doen aan de aankomende premiersverkiezingen. Oud-premier en huidig minister Peres van Avoda (de Arbeidspartij) denkt er nog wel over zich verkiesbaar te stellen.

Sjimon Peres vertelde mede-politici maandag 18 december dat hij erover denkt met Barak en Sharon te strijden om het premierschap. Peres heeft nog wel twijfels, omdat het nog niet zeker is wanneer de verkiezingen worden gehouden. Als deze al op 6 februari plaatsvinden geeft hem dat weinig tijd voor een goede campagne.Ehoed Barak doet er zijn uiterste best voor ervoor te zorgen dat Peres zich niet verkiesbaar stelt. Op een verkiezingsbijeenkomst in Beer Sheva zei Barak: "Laten wij samen komen en voor de vrede strijden, ons niet verdelen."Recente peilingen hebben laten zien dat Peres net zo veel kans maakt tegen Sharon als Barak. Maar Avoda-politici hebben de angst geuit dat Peres de linkse kiezers zou verdelen, wat Sharon ten goede zou komen.Ondertussen heeft "Bibi" Netanjahoe besloten niet mee te doen aan de aankomende minister-presidentsverkiezingen.De "Netanjahoe-wet" is wel aangenomen door de Knesset, het Israëlische parlement, waardoor Netanjahoe mee kan doen aan de verkiezingen, ook al zit hij niet in de Knesset. Maar de Knesset weigert zichzelf te ontbinden, wat een andere amendement op de Basiswet was. Netanjahoe wil geen premier worden met de relatief kleine Likoed-fractie die nu in de Knesset zit.Likoed heeft inmiddels haar huidig leider Ariel Sharon officieel als kandidaat-premier voorgesteld.