Extreem-rechtse band met lugubere naam

De Groningse Loco-burgemeester Smink onderzoekt of hij een optreden van de extreem-rechtse band Zyklon kan verbieden. Vroeger heette de band Zyklon B. Dat is de naam van het gas waarmee in de Tweede Wereldoorlog miljoenen mensen, voornamelijk joden, zijn vergast.

De Noorse band heeft woensdag 10 mei een optreden gepland staan in Groningen. Ook in Harderberg en Rotterdam zal nog worden gespeeld. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is de band te betitelen als extreem-rechts.Cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen verklaarde niet zich te hebben verdiept in de achtergrond van de groep uit Noorwegen. Maar ook nu bekend is dat de groep extreemrechts te noemen is, ziet programmeur Van Boven geen reden het optreden te schrappen, verklaarde hij in NRC Handelsblad. Volgens hem is kunst autonoom en moeten programmeurs daar geen zeggenschap over proberen te krijgen.