Nog zeven joodse graven beklad

Een week na de bekladding van zeventig graven op de joodse begraafplaats in Dorst, zijn nu in Zaltbommel ook zeven joodse graven bezoedeld, met teksten als "Juden raus" en "SS".

De bekladdingen zijn op zondag 6 mei ontdekt. Het is nog niet bekend wie de daders zijn of wat hun motieven waren. Zij hebben in elk geval een gevoelig moment gekozen, vlak na Dodenherdenking op 4 mei. De politie van Zaltbommel heeft contact opgenomen met de politie van Breda, om te kijken of er overeenkomsten zijn tussen de bekladdingen op de beide begraafplaatsen. Maar de woordvoerder van het Gelderse korps benadrukte dat er vooralsnog niet wordt gedacht aan een groep die het op joodse begraafplaatsen heeft voorzien.Het politiekorps Midden- en West-Brabant heeft aanwijzingen dat de bekladding in Dorst een welbewuste antisemitische actie was. Dat zou blijken uit het tijdstip, de nacht voor Dodenherdenking, en het feit dat nazi-symbolen en de kwetsende uitspraken in foutloos Duits waren opgeschreven. Elk jaar is er rond 4 en 5 mei een toename van antisemitische vandalistische incidenten.

Advertentie (4)