Zeventig joodse graven beklad op begraafplaats bij Dorst

Op de joodse begraafplaats bij Dorst, gemeente Oosterhout, zijn in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 april zeventig graven beklad met hakenkruizen en antisemitische leuzen, zoals "Juden raus" en "Wir sind zurück". Ook op de muren rond de begraafplaats in de buurt de Vrachelse Hei waren antisemitische uitspraken en swastika’s geklad. De daders zijn nog niet gevonden.

De vernielingen zijn zondag ontdekt toen een veertigtal nabestaanden familieleden kwamen herdenken die in de Sjoa zijn omgebracht. De begraafplaats valt onder het beheer van de Nederlands Israëlitische Gemeenschap (NIG) in Breda. Het bestuur heeft bij de politie aangifte gedaan. Volgens een woordvoerder van de NIG zijn de teksten buitengewoon kwetsend. Op deze begraafplaats zijn niet eerder vernielingen zijn aangericht.De vernielingen zijn extra schrijnend voor de nabestaanden van een vrouw uit Breda die vorig jaar is overleden. De zerk op haar graf zou zondag geplaatst worden. Ook deze is beklad met een hakenkruis. Andere graven waren de laatste jaren met hulp van de Stichting Boete en Verzoening opgeknapt. De teksten op de grafstenen waren weer leesbaar gemaakt en de graven waren gerestaureerd.

Advertentie (4)