De mening van Erik Jurgens: ontkennen moet mogen

Volgens PvdA-senator Mr. Erik Jurgens valt het ontkennen van de Holocaust onder de vrijheid van meningsuiting, ‘tenzij iemand daarmee aanzet tot rassenhaat’. Aanleiding voor deze opmerkelijke mening is een debat over de Turkse volkerenmoord op Armenen aan het begin van de vorige eeuw. Historicus Leo van Bergen repliceert in de Volkskrant van 4 oktober.

Over de Armeense genocide kan iedereen ongestraft zijn mening geven. Wie echter de Holocaust waagt te betwijfelen zou, volgens Jurgens althans, in hoger beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het gelijk worden gesteld, zelfs als een nationale rechtbank de revisionist zou hebben veroordeeld. “Als iemand ontkent dat de nazi’s tijdens WOII miljoenen Joden hebben vermoord, kun je zeggen: dat is een idiote mening. Maar je kunt het niet bestraffen”, zo redeneert Jurgens, parlementslid bij de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg.


Ontkennen van de Holocaust is geen mening, betoogt historicus Leo van Bergen op 4 oktober op de Forum-pagina van de Volkskrant.

Volgens Erik Jurgens moet het ontkennen van de Holocaust niet strafbaar zijn. Daarin heeft hij gelijk, alleen niet omdat zulks onder de vrijheid van meningsuiting zou vallen. Het ontkennen van de Holocaust is onderdeel van het recht op domheid. Je ziet het tegenwoordig wel vaker: ontkennen van historische gegevens onder de paraplu van de vrijheid van meningsuiting. Maar een historische gebeurtenis waarvan na diepgaand onderzoek, uitgevoerd volgens de wetensachappelijke regels, is bewezen dat zij beyond any reasonable doubt heeft plaatsgehad, is de mening ontstegen. Blijven over historische gegevens waarméé of waaróver een mening kan worden gevormd, maar die zelf niet meer ‘een mening’ kunnen zijn. Die gebeurtenis kan men dus ‘afschuwelijk’ of ‘best gaaf’ vinden, maar het gegeven blijft overeind. En je kunt veel van de Holocaust zeggen, maar niet dat zij niet beyond any reasonable doubt is bewezen.

Mensen die dat desondanks ontkennen behoren niet serieus genomen te worden, maar moeten worden uitgelachen. Zijn zij vervolgens verontwaardigd omdat hun mening evenveel waard is als die van een ander en dat zij respect verdienen: nog harder lachen.

Het eerste probleem hierbij is helaas dat veel kranten, radio- en tv-programma’s – ook de zogenaamd serieuze – heden ten dage die mensen gewoon zonder enig weerwoord, laat staan een lachsalvo, hun zegje laten doen alsof hun niet door enige kennis gehinderde opvatting er evenveel toe doet als die van mensen die wèl weten waar ze het over hebben.
Probleem twee is dat mensen die de Holocaust ontkennen vaak tè enge griezels zijn om uit te lachen.

Kijk, dàt is nou ‘s een mening.

Advertentie (4)