Keuze tussen Barak en Sjaron voor veel kiezers onmogelijk

Enkele dagen voor de Israëlische verkiezingen. De stemming in Israël is teneergeslagen. Velen zien geen uitweg meer uit de spiraal van geweld waarin het land is terechtgekomen. En de keuze tussen Barak en Sjaron is voor een groot aantal kiezers onmogelijk.

Sommige jongeren die altijd links gestemd hebben, proberen nu hun vrienden te overtuigen om op Arik Sjaron te stemmen. Ori (28): "Dankzij Barak denken de Arabieren nu dat wij zwak zijn. De manier waarop hij is weggerend uit Libanon. Sjaron kent de Arabieren en zal niet over zich heen laten lopen. Als Barak aan de macht blijft, houden wij straks geen land meer over."Anderen zijn teleurgesteld in Ehoed Barak – "Barak is geen enkele belofte nagekomen. Hij heeft noch vrede, noch veiligheid gebracht." – maar zullen aanstaande dinsdag op de Israëlische premiersverkiezingen toch hun stem op Barak uitbrengen. Het alternatief, Likoed-leider Arik Sjaron, is nog erger, vinden zij. "Die man zal oorlog brengen in de hele regio en alle Arabische staten tegen ons in het harnas jagen," meent Golan Zeitoeni (24).Velen vinden de keuze tussen Ehoed Barak en Ariel Sjaron echter een non-keuze. Barak vertrouwen zij niet meer, maar Sjaron is evenmin een optie. Voor de eerste keer sinds de stichting van de Staat is een grote groep kiezers van plan thuis te blijven. Niet omdat zij niet politiek bewust zijn, maar omdat "er niemand is om op te stemmen".Josef Ezekiel (Tel Aviv) is Avoda-lid. "Mijn hele leven heb ik op de kandidaat van Avoda gestemd. Maar nu wil ik dat Sjaron onze nieuwe premier wordt. Barak geeft ons hele land en ons zelfrespect weg. Maar ik kan niet op Sjaron stemmen, dat gaat tegen mijn gevoel in. Dus blijf ik thuis.""Barak heeft Arafat ongelooflijk veel aangeboden: delen van Jeruzalem, alle gebieden. Maar Arafat blijft weigeren. Het lijkt erop dat hij pas tevreden is als hij heel Israël krijgt," vindt Reuven Levi (39, Holon). "Wij hebben geen partner in het vredesproces meer."Levi’s mening sluit aan bij de uitkomsten van een onderzoek van het Tami Steinmetz Center for Peace Research and Hebrew, aan de Universiteit van Tel Aviv. Volgens dit onderzoek ziet slechts veertien procent van de Palestijnen onderhandelingen als de beste manier om een definitief vredesakkoord te bewerkstelligen. 87,5 procent van de Palestijnen ziet Israëli’s als een gewelddadig volk. Een groot deel van de Palestijnen denkt dat het niet mogelijk is een vredesovereenkomst te sluiten met Israël. De minderheid die denkt dat dit wel mogelijk is, denkt dat een akkoord alleen met geweld kan worden bereikt. 69 procent van de Palestijnen meent dat de Al Aqsa-intifada Israël gedwongen heeft de positie van de Palestijnen te erkennen en concessies te doen. "Israëli’s luisteren alleen naar geweld," vinden veel Palestijnen.Ironisch genoeg zeggen Sjaron-aanhangers hetzelfde over Palestijnen. "Je kunt niet onderhandelen met een volk dat je land niet erkent en je het liefste de zee zou injagen," aldus Michal (48). "De Palestijnen luisteren alleen naar geweld, niet naar zwakheid."Toch denkt 73 procent van de Israëlische joden dat onderhandelingen de beste manier zijn om een definitief vredesakkoord te sluiten, hoewel 61 procent de Palestijnen verantwoordelijk voor de opleving van het geweld van de laatste maanden.Ondertussen heeft de United Torah Judaism’s Council of Torah Sages haar kiezers opgeroepen te stemmen op "de kandidaat die zich hopelijk niet zal lenen voor de vernietiging van de religie in het heilige land", met andere woorden op Ariel Sjaron. Om de stemboodschap uit te dragen verschenen er zondag 4 februari advertenties in de ultra-orthodoxe krant Haredi.Een hoge islamitische geestelijke heeft de Arabisch-Israëlische bevolking verboden te gaan stemmen.