Recept voor? Jess

Een lamsschotel die de romantiek bevordert…

LamsschotelHoofdgerecht, 6-8 personen500 g lamsvlees1 aubergine1 courgette3 rode uien1 broccoli3 tomaten300 g verse spinazie250 g zwarte olijven200 g gedroogde dadels200 g gedroogde vijgen100 g gedroogde pruimen1 rode peper250 g amandelen2 eetlepels sesamzaadjes2 eetlepels honing3 eetlepels ketjap manis8 eetlepels olijfolie1 eetlepel kaneelkerriepoedercayennepeperbieslookpeterselieeventueel tabascoSnijd de aubergine, courgette, tomaten en broccoli in stukken. Hak de uien grof en snijd de dadels en vijgen doormidden. Ontpit zo nodig de dadels. Doe vijf eetlepels olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit de ui drie minuten. Voeg de courgette, aubergine en broccoli toe. Laat drie minuten op middelhoog vuur bakken, af en toe omscheppen. Voeg de dadels en vijgen toe. Doe ongeveer 1,5 dl water in de pan en laat het geheel vijftien minuten sudderen.Snijd de rode peper in ringen en het lamsvlees in blokjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin vijf minuten de peper. Draai het vuur dan hoog en voeg het lamsvlees toe, schep het steeds om. Voeg als het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid is (na ongeveer drie minuten) de amandelen en de sesamzaadjes toe. Bestrooi met cayennepeper, kerriepoeder en zout.Voeg het vlees toe aan de groenten als het water verdampt is. Voeg dan de tomaten en de olijven toe. Breng op smaak met de ketjap manis, honing, kaneel en eventueel tabasco. Bestrooi met bieslook, peterselie, cayennepeper en zout. Maak het geheel naar uw eigen smaak pittiger door meer peper en tabasco toe te voegen of zoeter door honing, kaneel en ketjap toe te voegen. Roer op het laatste moment de spinazie door het gerecht. Serveer met (zilvervlies)rijst.Het vorige "Recept voor…" vindt u in het archief van de eetrubriek.