Rabbijn Sebbach spreekt op Holocaust herdenking

In het kader van de Holocaust Memorial Day werd op de Erasmus Universiteit in Rotterdam op 29 januari een bijeenkomst gehouden, waarbij jongerenrabbijn Menachem Sebbag een toespraak hield. Hij legde uit waarom voor hem de herinnering ‘6 miljoen en 1’ betreft.

Er zijn niet voldoende woorden in de Nederlandse taal, of in een andere taal, om een beschrijving van een onderwerp zoals de Sjoa, de Holocaust of genocide recht te doen. Maar woorden is alles wat wij hebben en woorden zal ik moeten gebruiken, maar dan met diep respect voor de slachtoffers van de te noemen gebeurtenissen, wetend dat achter iedere cijfer of statistiek een behoorlijke menselijke tragedie schuilt.

Getallen… Getallen… Getallen….

De Joodse wet kent een verbod om mensen te tellen.
Vaak als een groep mensen moet worden geteld om bijvoorbeeld te zien of er voldoet aan de minjan, de benodigde hoeveelheid mensen om gezamenlijk te bidden, zal er doormiddel van een bijbelvers van 10 woorden worden geteld. Iedere persoon krijgt een woord toebedeeld en zodoende worden de aanwezigen geteld. Als meerdere mensen moeten worden geteld dan worden bijvoorbeeld schoenen geteld en dan door twee gedeeld om het aantal aanwezigen vast te stellen.

Dit gebruik vindt zijn oorsprong in bijbelse teksten. Wanneer in bijbelse tijden het volk werd geteld, en dit gebeurde regelmatig, lezen wij in de Bijbel het volgende. G-d geeft opdracht aan Mozes om het volk Israël te tellen en geeft ook daarbij aan de wijze waarop dit dient te geschieden. Iedere persoon moest een machatsit hasjekel, een halve sjekel munt geven, en deze munten worden vervolgens geteld en het getal kwam overeen met de hoeveelheid mensen. Interresant is de bijbelse opmerking die hieraan wordt gekoppeld. (Exodus 30:12) “Tel het volk doormiddel van de halve sjekel, Opdat er geen plaag onder hen ontsta, waneer men hen telt”. Als je gewoon de mensen telt kan er een plaag ontstaan. Op deze wijze niet! De vraag is duidelijk. Wat maakt het uit hoe je mensen telt?. En waarom zou je een plaag kunnen vermijden door het met de halve sjekel, eigenlijk een omweg, te doen.

Voor het geheel: ga naar de website van NIK en klik op Hakehillot nieuws, Nederlands nieuws

Advertentie (4)