Keramiekinstallatie; Zij zijn niet terug gekomen

Op dinsdag 4 november wordt een keramiekinstallatie met 201 unieke vazen, gemaakt door de Nederlands-Israelische kunstenares Annette Rosen-Apotheker, gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De vazen zijn te zien in de expositie Zij zijn niet terug gekomen en staan symbool voor meer dan 200 naaste familieleden van de moeder van de kunstenares, die zijn omgekomen in Auschwitz en Sobibor. Annette’s moeder sprak vaak over ‘zij’ die ‘niet terug zijn gekomen’. De betekenis hiervan werd de kunstenares pas later duidelijk.

Als kind van Holocaust-overlevenden leerde Annette Rosen-Apotheker geen vragen te stellen. Door intensief internetonderzoek kwam zij er achter dat haar moeder meer dan 200 naaste familieleden verloren had. Annette’s grootmoeder, oom, tante en hun gezinnen zijn vermoord in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor in Polen. “De ontdekking van deze schokkende, pijnlijke en onbekende feiten hebben mij gemotiveerd en geïnspireerd deze objecten te creëren”, aldus de kunstenares.

Om een structuur te krijgen die doet denken aan de kleding van de gevangenen in de concentratiekampen heeft Annette klei op jute gerold en dit daarna geverfd met een mengsel van blauwe, witte en zwarte Engobes (kleiverf). “Ik ben emotioneel betrokken bij de productie van ieder stuk. Elk van de handgemaakte vazen staat voor één persoon. Door de vazen gezamenlijk ten toon te stellen, wordt de omvang van het verlies zichtbaar.”

De keramiekinstallatie Zij zijn niet terug gekomen is te zien van 5 november 2014 t/m 4 januari 2015 in het Herinneringscentrum kamp Westerbork.

Advertentie (4)