Geen sjabbatdiensten in Parijs vanavond

je suis juifAlle synagogen in Parijs hebben vanavond hun diensten uit veiligheidsoverwegingen afgelast. De vrees voor een aanslag of gijzeling zoals vandaag in een joodse winkel was te groot.

Directeur Esther Voet van het CIDI zei op NPO Radio 1 dat het voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is dat de sabbatdiensten in Parijs niet doorgaan.

Het gaat om tientallen diensten. Frankrijk heeft de grootste joodse gemeenschap in Europa en de meeste Franse joden wonen in Parijs.

Voet wijst erop dat sabbatdiensten juist belangrijk zijn als joden gevaar lopen. Dan wordt daaraan in de dienst aandacht besteed en wordt er voor de mensen gebeden. Daarom is het extra bijzonder als de diensten worden afgelast.

Antisemitisme

Het joods wereldcongres WJC in New York heeft grote zorgen geuit over de aanslagen in Frankrijk. “Het joodse leven in Frankrijk heeft geen toekomst als dit levensbedreigende gevaar van islamitische terroristen niet effectief en snel wordt aangepakt”, zei WJC-directeur Ronald Lauder.

Lauder riep de Fransen op massaal de straat op te gaan om tegen antisemitisme te protesteren. Zelf reist hij zondag naar Parijs voor overleg over de situatie.

Bron: NOS

Volg ons voor dagelijkse updates: Facebook | Twitter

Advertentie (4)