Schietpartij en gijzeling in Joodse supermarkt Parijs

Bij een gijzeling in een Joodse supermarkt in Parijs zouden twee doden zijn gevallen, melden Franse media. De gijzelnemer houdt op dit moment zeker vijf personen in de supermarkt gegijzeld. Het zou gaan om vrouwen en kinderen. Tientallen zwaarbewapende politieagenten zijn in Parijs in stelling gebracht rondom de supermarkt. Het gaat om de supermarkt Hypercacher Vincennes.

De gijzelnemer, de 32-jarige Amedy Coulibaly, is mogelijk dezelfde man die gisterochtend in Montrouge op twee agenten heeft geschoten, van wie een dodelijk is getroffen. In Montrouge handelde hij samen met de vrouw Hayat Boemeddienne. Het is nog onduidelijk of zijn vrouwelijke handlanger zich ook in de supermarkt bevindt.

De gijzelnemer schoot rond 13.15 uur voor de deur twee mensen neer en ging de winkel binnen. Bij binnenkomst zou hij hebben geroepen: “Je weet wie ik ben”, twittert een correspondent van The Daily Telegraph. De gijzelnemer zou gewapend zijn met een pistool en een automatisch geweer, meldt de krant Le Figaro.

Volgens een ooggetuige zouden er ongeveer honderd agenten zijn, die ook honden bij zich hebben. De scholen in de omgeving van de supermarkt worden hermetisch afgesloten. Niemand erin, niemand eruit.

De politiemacht trekt op vanaf de ringweg van Parijs, die direct naast de supermarkt ligt. Het verkeer daar is tot stilstand gekomen. De metro is ter plaatse afgesloten.

Kennis van terreurbroers

De schutter zou een kennis zijn van de terreurbroers die een bloedbad aanrichtten bij Charlie Hebdo. Ze zouden elkaar kennen van de groep ‘Buttes-Chaumont’. Deze groep, die onder leiding stond van Farid Benyettou, stuurde jihadisten naar Irak. „Er is een verband tussen deze man en de broers Kouachi. Het zijn mannen die elkaar kenden, het is een compleet netwerk dat gelijktijdig opereerde”, stelde de zender France 2 vrijdag.

Volg ons voor dagelijkse updates: Facebook | Twitter