Samuel Willenberg is niet meer

Samuel-Willenberg-holocaustSamuel Willenberg, een van de weinige Joden die uit een Nazi-kamp heeft weten te ontsnappen, is op 93-jarige leeftijd heengegaan in Israël. 

Willenberg was geboren in Częstochowa, zuid Polen, waar zijn vader Perec les gaf op een lokale Joodse school. Zijn moeder Maniefa was bekeerd van het Christendom naar het Jodendom. Willemberg was 16 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak in Polen als gevolg van de Nazi invasie in 1939. Op 19-jarige leeftijd was hij door de nazi’s gearresteerd en getransporteerd naar Treblinka, als gevolg van de liquidatie van het getto van Opatow, alwaar hij later is ontsnapt.

Na de oorlog heeft Samuel zich ingezet voor een Joodse organisatie die Joodse kinderen ging opsporen die de oorlog hebben overleefd bij niet-Joodse Poolse families. In 1955 is hij met zijn vrouw en zijn moeder naar Israël gemigreerd. Zijn vrouw Ada, dochter en drie kleinkinderen zullen Samuel maandag begraven op de begraafplaats van Moshav Udim, bij Netanya.

Polen

Van de 3,5 miljoen Poolse Joden hebben slechts 200.000 de oorlog overleefd. De meeste emigreerden in de jaren na WO2 net als Samuel naar de Joodse staat en de Verenigde Staten om een nieuw bestaan op te bouwen. Het overgrote deel van de Joden die in Polen waren gebleven zijn in 1968 uit het Europese land gevlucht als gevolg van anti-Joodse campagnes door de regerende partij. NRC Handelsblad berichtte afgelopen jaar een artikel over de terugkeer van Joden in Polen.

Advertentie (4)