Leuzen gekalkt op huis Auschwitz-gids

Auschwitz_Arbeit_macht_frei

De Poolse politie is naarstig op zoek naar extreemrechtse vandalen die het onlangs op de woning van een medewerker van het Auschwitz Museum gemunt hadden. Het huis in de stad Krakau, waar het Auschwitz Concentratiekamp nabij gelegen was, werd ondergekalkt met leuzen als ‘Polen voor de Polen’ en ‘Auswitz voor Poolse gids’ (sic).

Slachtoffer van de xenofobe en antisemitische slogans is een Italiaanse man die al ruim 12 jaar werkt als gids en educatief medewerker voor het Auschwitz Museum, schrijft The Times of Israel op basis van lokale media.

Hij zei in een interview dat het vandalisme hem diep heeft geraakt. “Het is geen toeval dat ik hier ben, maar ik heb juist besloten dat ik hier wil leven en integreren. Vanuit een moreel en persoonlijk oogpunt vormt dit dan ook een pijnlijk incident”, aldus de man.

Afgelopen vrijdag werd de politie ingelicht over het misdrijf. Er is nog geen zicht op de dader(s).

‘Alleen Poolse gidsen’

De aanval lijkt een macabere echo van een voorval eerder vorige week, toen een hoge functionaris van het regionale onderwijsministerie op Twitter schreef dat “in Auschwitz alleen nog Poolse gidsen die zijn gecertificeerd door het Nationale Herdenkingsinstituut moeten werken” omdat er in het museum op dit moment sprake zou zijn van “een buitenlands, niet-Pools narratief”, tweette de vrouw, ene Barbara Nowak.

Reactie Museum

Bartosz Bartyzel, woordvoerder van het Auschwitz Museum, zei in een reactie op het vandalisme dat “het Museum alle uitingen van racisme en xenofobie ten zeerste veroordeelt en dat het een beroep doet op de autoriteiten om alles op alles te zetten om de daders te vinden, en om zulke incidenten in de toekomst te voorkomen”.

Advertentie (4)