Jan Zwartendijk redde duizenden Joden in de Tweede Wereldoorlog

Deportatie Joden Tweede WereldoorlogAan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Litouwen een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In de tien dagen dat hij er de gelegenheid toe had, schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Jan Brokken beschrijft het leven van de in Rotterdam geboren Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Brokken vertelt hierover op donderdag 16 oktober in Arminius in Rotterdam.

Hij wordt geïnterviewd door Marcel Möring. De lezing start om 20.00 uur.

Bron: Dagblad010

Advertentie (4)