World Jewish Congress veroordeelt vandalisme in Amsterdam, wil dat daders gestraft worden

Het World Jewish Congress reageerde jl. vrijdag op een golf van antisemitische graffiti in Amsterdam, die blijkbaar zijn gepleegd door supporters van de Haagse voetbalclub ADO Den Haag in een klaarblijkelijk aan Ajax gerichte boodschap ,voorafgaand aan de wedstrijd  van vandaag tussen ADO en Ajax. O.a. het standbeeld van de De Dokwerker, dat de algemene staking uit 1941 herdenkt om te protesteren tegen de razzia’s op Joden door nazi-bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd met groene en gele verf besmeurt.

“Het vandalisme dat ‘s nachts in Amsterdam wordt uitgevoerd, verdient een ondubbelzinnige veroordeling door zowel de overheid als de samenleving als geheel. Elke vorm van haatdragende taal en uitdrukkingen is absoluut onaanvaardbaar, zelfs als het wordt uitgevoerd in pure onwetendheid in plaats van in blinde haat. Het is ook bijzonder beledigend wanneer een monument wordt vernield dat is gewijd aan de nagedachtenis van de Holocaust, en de slachtoffers en verzetsmensen,” aldus  de verklaring.

“Over heel Europa zien we een onvoorstelbare en verontrustende toename van antisemitisme, racisme, discriminatie en xenofobie, verpakt in extremistisch gedrag en hooliganisme, en we moeten waakzaam zijn om dit aan te pakken”, vervolgt de verklaring.

Verder zegt het World Jewish Congress : “We waarderen ten zeerste de onmiddellijke afwijzing en veroordeling door de leiding van ADO en roepen op om strafmaatregelen te nemen tegen supporters die zijn betrokken bij deze schandalige daad. De club moet overduidelijk maken dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd en in feite onderhevig zal zijn aan sancties.”

Het World Jewish Congress zal contact opnemen met de Nederlandse Joodse gemeenschap en de leiding van voetbalclub Ado Den Haag, om hen te betrekken bij de educatieve projecten die door het WJC al met andere voetbalclubs zijn ontwikkeld.

Advertentie (4)