Vertoont premier Netanyahu dictatoriale trekjes en worden mannen en vrouwen gescheiden in openbare bijeenkomsten?

 

Premier Netanyahu is op dit moment naast premier ook minister van buitenlandse zaken, defensie, onderwijs, gezondheid en justitie.

Vooral die laatste, minister van justitie, is opvallend gezien het feit dat de procureur generaal, afhankelijk van de hoorzitting op 2 oktober, heeft besloten Netanyahu te gaan vervolgen voor corruptie, schenden van vertrouwen en omkoping.

Zo goed als alle juridische experts hebben Netanyahu gewaarschuwd iemand anders te benoemen als interim minister van justitie, een beslissing hierover zal hij later deze week of mogelijk pas zondag nemen.

Ook is uitgelekt dat Netanyahu plannen zou hebben de door hem in 2016 benoemde procureur generaal Mandelblit te ontslaan . Hij zou dit overwegen omdat hij weet dat hij dan niet meer vervolgd kan worden, omdat alleen de procureur generaal de aanklachten tegen hem officieel kan maken. Vanzelfsprekend kan je er dan ook vanuit gaan dat een nieuwe door Netanyahu benoemde procureur generaal Netanyahu niet zal gaan vervolgen omdat de voorwaarde zal zijn waarop hij wordt benoemd door Netanyahu.

Inmiddels is er ook meer bekend geworden over de onderhandelingen een regeringscoalitie te vormen met de ultra orthodoxe partijen. Deze partijen vertegenwoordigen ca. 20% van Israels bevolking , en wilden naast afschaffen dienstplicht voor ultra orthodoxe jongeren ook dat mannen en vrouwen bij openbare bijeenkomsten worden gescheiden.

In beide gevallen blijkt Netanyahu hiermee akkoord te zijn gegaan, er was zelfs een draft overeenkomst getekend voordat de coalitie gesprekken klapten doordat Liberman en zijn partij geen zitting wilden nemen in een door ultra orthodoxe partijen gedomineerde coalitie.

Indien na de verkiezingen van 17 september dezelfde partijen met elkaar in gesprek gaan om een regering te vormen mag worden aangenomen dat dezelfde eisen van de ultra orthodoxe partijen weer op tafel komen, aannemende dat zonder hen geen regering kan worden gevormd.

Terecht spreekt Yair Lapid van Blue & White van een gevaarlijke ontwikkeling, die doet lijken op wat de Ayatollahs in Iran hebben gedaan. Hij zegt dan ook duidelijk dat Israel in een situatie is gekomen waarin 20% van de bevolking zijn wil oplegt aan de overige 80%.

Daarnaast is er het probleem van Smotrich, leider van één van de ultra rechtse partijen. Hij staat  stond op de nominatie om minister van justitie te worden. Een eis die hij neerlegde tijdens de mislukte coalitie besprekingen.

Tijdens een toespraak jl maandag zei hij  dat hij, zodra hij minister van justitie is, zal werken om het juridische systeem terug te brengen naar Halachische wetten uit de tijd van Koning David. Halachische wetten zijn wetten gebaseerd op de Thora.

Samen met de eisen van de ultra orthodoxe partijen kan je dus spreken van een situatie die een einde betekend van Israel als democratische staat.

Netanyahu zal zich hier niet tegen verzetten zo lijkt het, het enige wat hij wil is aan de macht te blijven blijkt uit de wijze van zijn handelen op dit moment.

 

Advertentie (4)