Opinie: De haat van sommige Nederlandse media en politici tegen Israel

Tijdens de laatste ronde van gevechten rond Gaza, deze keer met de Palestijnse terreurorganisatie islamitische Jihad, vonden sommige Nederlandse media en politici het weer tijd om hun haat of afkeer van Israel te tonen.

Niets waren ze teveel, zoals bijvoorbeeld SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut, die op woensdag op het moment dat honderdduizenden Israeli’s in schuilkelders moesten zitten, in de Tweede Kamer opriep tot een boycot van Israel. De joodse staat werd precies op het moment van spreken door mevrouw Karabulut overvallen met een regen van raketten over woonwijken.

Of wat te denken van, bijvoorbeeld, de met belastinggeld gefinancierde NOS. Die durven te schrijven dat de islamtische Jihad een “strijdgroep” is, in plaats het beestje bij de naam te noemen: een gruwelijke terreurorganisatie.

En dan is er NU.nl. Deze nieuwssite, die claimt als eerste nieuws te brengen, maar voor het gemak regelmatig feiten vergeet of naar eigen inzicht aanpast. Dat is trouwens ook het bedrijf die samenwerkt met Facebook om fake news op te sporen in Nederland.

Ze “vergeten” gemakshalve bij het bericht over een Israëlische aanval op een huis in Gaza voor het gemak te vermelden dat dit het huis betrof van een commandant van de rakettenbrigade van de Islamitische Jihad. Die tevens ook aanwezig was ten tijden van de aanval.

Of neem het ANP, waar veel Nederlandse kranten bij zijn aangesloten en een-op-een berichten van overnemen. Deze kwam met de headline komt “Nieuwe Israëlische luchtaanval op Gaza” en daarbij ook maar voor het gemak terreurorganisatie islamitische Jihad opnieuw een “strijdgroep” noemt.

En vergeet ik maar even de altijd anti-Israëlische “kwaliteitskrant”, het NRC.

Als ik door zou gaan wordt dit een artikel van 10 pagina’s of meer.

Het laat zien dat de haat tegen Israel wel heel diep is geworteld bij sommige media en bepaalde politici in Nederland.

Hetzelfde Nederland dat tijdens de Jom Kippoeroorlog en Zesdaagse Oorlog als één man achter Israel stond, lijkt nu steeds meer Israël geen diplomatieke rugdekking meer te geven tegen de barbaren in het Midden-Oosten.

Feiten juist vermelden? Daar doen we niet meer aan. Positieve dingen over Israel schrijven? Ja, we kijken wel uit, denken steeds meer redacties en individuele journalisten.

Schrijven over de duizenden kinderen in zuid-Israel die psychische problemen hebben ontwikkeld door de constante spanning, geweld en het verblijven in schuilkelders? Ammehoela.

Nee, Israel hoeft niet op steun of zelfs maar een klein beetje objectieve berichtgeving bij veel Nederlandse media te rekenen. Veel journalisten lijken meer op professionele anti-Israel activisten.

En dat is jammer, zeker als Nederlander die in Israel woont en van dichtbij meemaakt hoe de werkelijkheid is.

Advertentie (4)