Even(t) in Rotterdam – Column van Rob Fransman

JNF direkteur Vivian Rinat met de Israelische ambassadeur in Nederland Naor Gilon

Afgelopen woensdagavond organiseerde het JNF een Israel-experience avond in de schitterende Van Nelle fabriek in Rotterdam. Het event was praktisch uitverkocht. Terecht, het was een buitengewoon geslaagde avond. Ik vertel er graag iets over.

Iedereen kent het JNF (Joods Nationaal Fonds) van de bomen. Het JNF bestaat veel langer (1902) dan de staat Israel. Al in het begin van de 20ste eeuw kocht het JNF land in het toenmalige Engelse mandaatgebied Palestina. In elk Joods huis ligt wel een JNF boom-certificaat. Het beroemde blauw-witte JNF-busje is een symbool. Daar werden vroeger dubbeltjes en kwartjes in gestopt, met de feestdagen weleens een hele gulden! Ik heb ook nog zo’n busje, waarschijnlijk geërfd van mijn schoonouders.

JNF busje

120 jaar na de oprichting van het JNF is Israel een groen land. Toch is het planten van bomen nog steeds nodig, al was het alleen maar om de vele hectares bos die door de brandballonnen uit Gaza worden vernield. Danny Ben-David is JNF’s districtchef van de westelijke Negev-woestijn. Hij vertelde dat hij 60 seconden van Gaza woont. Daarmee bedoelde hij dat hij precies een minuut heeft om te schuilen voor de zoveelste terreuraanslag uit Gaza. Zijn heroïsche verhaal staat hier.

Een brandweerauto voor het bestrijden van een bosbrand is heel verschillend van een gewone brandweerauto. Er is dringend behoefte aan zo’n auto. Met hulp van de donateurs van het Nederlandse JNF gaat die er komen.

De demografische ontwikkeling van Israel gaat heel snel. Vivian Rinat, directeur van JNF-Nederland, vertelde dat in 2040 het aantal inwoners van Israel is verdubbeld. 17 miljoen mensen! In het altijd optimistische Israel weet men zeker dat dat kan. Maar dan moet niet iedereen in het overvolle gebied tussen Jeruzalem en Tel Aviv blijven wonen.

Hooggeschoold werk moet er komen in de nu nog kurkdroge en dunbevolkte Arava-woestijn. Het toverwoord is water. En dat komt er, mogelijk gemaakt door het JNF. Net als vroeger worden er eucalyptusbomen geplant. Die trekken water aan en daardoor verandert de woestijn in vruchtbare landbouwgrond, uitstekend geschikt voor hightech agricultuur. Zo is de cirkel rond.

Niet alleen de stoere brandweerman vertelde zijn verhaal. Ambassadeur Naor Gilon sprak mooie woorden. Maar het meeste indruk maakte een meisje met Ethiopische achtergrond. Zij vertelde hoe haar leven dankzij een studiebeurs van het JNF ten goede veranderde en hoe ze nu met sociaal werk de jeugd van de door raketten uit Gaza geplaagde stad Sderot helpt.

Op een vraag uit het publiek waarom ze juist daar wilde wonen, antwoordde ze: “Waar anders? Die raketten uit Gaza, daar wen je aan en ik ben nu eenmaal een meisje van de woestijn.”

Er was prachtige muziek, er was lekker Israëlisch eten en er waren inspirerende mensen. Het was een geweldige avond, daar in Rotterdam. Het JNF organiseert regelmatig een Israel-experience. Ga daar naar toe!

Advertentie (4)