‘Door en door racistisch’ – Column door Rob Fransman

Ineens is het mode om de Nederlandse taal op te schonen. Zo verdwijnt bij de Hema de moorkop. Dat wil zeggen dat de benaming voor dit dik makende gebakje verdwijnt. Het ding zelf blijft gewoon te koop onder een andere naam. Terecht, ze zijn lekker. Op Twitter verschenen al snel grappen over zigeunersaus en jodenkoeken. Hema bedrijft symboolpolitiek, de discussie over racisme is hypocriet. Want Nederland is helaas een racistisch land. Ik betwijfel of andere landen beter zijn maar daar gaat het niet om. Tenslotte leef ik hier.

Lezers van dit blog kennen antisemitisme maar al te goed. Dat tegenwoordig als antizionisme vermomde gif is nooit ver weg. Soms is het niet eens vermomd. Ook in Nederland worden Joodse graven besmeurd. Op Twitter toonde het Cidi vandaag een filmpje waar een vrolijke man uit Gorcum zijn spijt betuigt dat de teringjood die naast hem woont de trein naar Auschwitz heeft gemist. Tja…..

Minstens zo erg is het dat de plaatselijke politie weigert om een aangifte op te nemen. Ze hebben het kennelijk te druk met aangiftes tegen Wilders en Boudet.

En nu verspreidt het in China begonnen Corona virus zich over de wereld. Heel gevaarlijk natuurlijk maar nog veel gevaarlijk is de ziekte die er in Nederland mee gepaard gaat. Racisme is die ziekte. Mensen met een Aziatisch uiterlijk hebben ineens geen leven meer. Eerlijk gezegd maak ik me minder zorgen om het virus dan over het racisme dat het met zich meebrengt.

Op Radio 10, een muziekstation gericht op geestelijk wat minder ontwikkelden, zong diskjockey Lex Gaarthuis een smerig anti-chinees lied. Na ophef maakte het radiostation excuses. Daar zijn we heel goed in. Ondertussen is het wel lekker even gezegd.

Op Geenstijl was een filmpje waar (nota bene!) een gekleurde jongen een man van zijn fiets trapt. De jongen lacht zich rot. Tegen zijn bijrijder zegt hij zich geen zorgen te maken: ‘het is maar een Chinees’. De schoft postte het zelf op Facebook.

Bij de talkshow van Mathijs van Nieuwkerk vertelden mensen met een Aziatisch uiterlijk hoe ze op het werk worden gediscrimineerd. Ze worden godbetert op straat uitgescholden vanwege wat er op 9000 kilometer afstand in China gebeurt. Ineens spelen kinderen op school niet meer met Chinese kinderen: “want dan maak je me ziek.” Dat weten die kinderen niet vanzelf, dat horen ze van hun ouders.

In Rotterdam zijn gisteren twee Chinese meisjes vanwege Corona mishandeld door straatschorem. En in Wageningen op een campus waar veel Chinezen studeren op de Landbouwuniversiteit, is de lift met poep en pies besmeurd. ’Sterf Chinezen,’ stond er. Er lag een verscheurde Chinese vlag bij.

Wat zijn we toch een beschaafd volkje.

Gelukkig is er ook iets positiefs te melden. Aziatische mensen hebben een petitie online gezet. We zijn geen Virussen. Die petitie is al vele keren online  ondertekend. Ook door mij. Ondertekent u hem ook even. Misschien help het niet. Maar toch, kleine moeite, grote steun.