Plekken om te duiken en te genieten van de schoonheid van Israel onderwater

Screenshot YouTube

Israël heeft een duikcultuur die je misschien zal verrassen, omdat het niet alleen om het prachtige rif van Eilat gaat, archeologische en historische wonderen wachten ook op je onder water voor de Middellandse zee kust van Israel en de Dode zee. En dit alles wacht op je, bereikbaar van het strand.

Neptune’s Tables, Eilat

Foto Eilat Red Sea

Neptune’s Tables is toegankelijk vanaf het strand van Isrotel Princess Hotel in Eilat, en is met een gemiddelde diepte van 15-25 meter,een van de diepste duikplekken in het gebied.

Bij de markering van 12 meter begin je al grote koraalformaties te zien. Ga nog verder naar beneden om de grote “tafel” koraalformaties te zien die de site zijn goddelijke naam geven.

Langs de zandbodem van de Rode Zee kun je in de vroege ochtenduren paling, blauwgevlekte pijlstaartroggen, kleurrijke naaktslakken en een ongewoon groot aantal zeesterren bekijken, waardoor dit een echt de moeite waard duik is.

Stroom van haaien, Hadera

Door het aantrekken van constante groepen haaien in de koelere maanden november tot april, wordt de ondiepe duikplaats rond de elektrische elektriciteitscentrale Hadera ook wel de ” stroom van haaien ” genoemd.

De activiteit van de elektriciteitscentrale houdt het water warmer dan op andere plaatsen langs de Middellandse Zeekust, waardoor het aantrekkelijk is voor bepaalde haaiensoorten en op zijn beurt voor de mensen die geïntrigeerd zijn door deze fascinerende wezens.

Gemakkelijk bereikbaar aan het strand van het Nahal Hadera Park, de site heeft niet zo een grote zichtbaarheid. Maar neem je een gids mee dan heb je de beste kans om zo veilig mogelijk rond te zwemmen met veel van de vriendelijke 2- tot 3-meter gote zandbankhaaien en zwarte haaien die daar samenkomen. Duikclubs zoals Out of the Blu , die ook duikers meeneemt op “duikreizen” in de Rode -en Dode Zee, zijn experts in het begeleiden van deze specifieke op haaien gebaseerde ervaring.

Onderwater archeologisch park, oud Caesarea

Ooit was de provinciale hoofdstad van Romeins Judea, Caesarea, en zijn oude diepwaterhaven gevuld met prachtig gereconstrueerde ruïnes, waaronder het beroemde colosseum en aquaduct.

In het Underwater Archaeological Park van de stad kunnen duikers de site vanuit een heel ander perspectief bekijken. Vier verschillende sporen en onder water ontdekken de originele pijlers, structuren, gigantische verankerende rotsen en andere stukjes en beetjes van het verloren rijk dat onder de oppervlakte ligt.

De Dode Zee

Hoewel de superzoute Dode Zee waarschijnlijk de laatste plaats is die duikers zouden overwegen om de sprong te wagen, herbergt dit meer een fascinerende microkosmos van zoutrotsformaties en andere rare en buitenaardse scènes die de meeste mensen nooit van dichtbij zullen zien.

Omdat dit een meer gecompliceerde duik is vanwege ultrasterk drijfvermogen en beperkte openbare toegang, raden we aan contact op te nemen met de lokale Dead Sea Divers- experts om je hierbij te helpen.

Het natuurreservaat, Eilat

Een duiklocatie van 4 kilometer tussen het goed bewaard gebleven scheepswrak van Satil  en de grens van Egypte. Deze duiklocatie staat bekend om zijn kleurrijke koralen.

De mogelijkheden variëren van een 4- tot 6-meter diep vast koraalrif aan het ondiepe gedeelte van de site, tot een grote zandstreep met met koraal bedekte rotsformaties en een verzameling rode leeuwvissen en zeegoudjes, tot de beroemde Mozes-rots – een koraalformatie die zich acht meter onder het wateroppervlak uitstrekt.

Rosh Hanikra-grotten en Achziv Canyon

Binnen de wateren van het prachtige Rosh Hanikra National Park langs de Libanese grens ligt een van de meest ongewone en populaire mediterrane duiklocaties van Israël.

Gemaakt van natuurlijk gevormde zeegrotten en grotten overspoeld met turquoise wateren, het is bereikbaar per boot of vanaf het strand. Hoewel de site vooral gaat over het verkennen van de natuurlijke topografie, is het bekend dat duikers af en toe dolfijnen, zeehonden en zeeschildpadden tegenkomen tijdens hun reis.

Een andere site in dit gebied is Achziv Canyon, een onderwaterspleet tussen Rosh Hanikra National Park en Achziv National Park in Nahariya. De site, variërend van 10 tot 30 meter diep, geeft een prachtig gevarieerde kijk op het mariene leven van Israël, waaronder koralen, krabben, octopussen, zeeschildpadden en zee-egels.

Scire onderzeeboot, Haifa

De Scire is een Italiaanse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog die in 1942 tragisch tot zinken werd gebracht door een Britse torpedo. De Scire ligt 33 meter onder de Middellandse Zee aan de baai van Haifa.

Het terrein, dat nu fungeert als een gedenkteken, werd toevallig ontdekt tijdens archeologische opgravingen in het midden van de jaren tachtig.

Advertentie (4)