Startup Nation Israël gebruikt chutzpah en innovatie om het coronavirus aan te pakken

Een handwasmachine, gezichtsmaskers, contactloze monitoring van gehospitaliseerde COVID-19-patiënten. Proactief beleid om verspreiding van het virus te voorkomen en een mogelijk vaccin. Dit zijn maar een paar van de voorbeelden hoe startup Nation Israel de strijd tegen het coronavirus aanbindt.

Voordat iemand wist of coronavirus het Midden-Oosten zou bereiken kwamen Israëlische bedrijven en humanitaire organisaties al in actie.

Zo werd door verschillende organisaties beschermende uitrusting naar China verstuurd en hebben ongeveer 100 Israëlische artsen zich vrijwillig aangeboden om video Q&A sessies te leiden met in quarantaine geplaatste COVID-19-patiënten in China.

Op het technologisch vlak begonnen Israëlische startups onmiddellijk te brainstormen over hoe hun uitvindingen, sommige voor totaal andere doeleinden bedoeld, in de huidige crisis konden helpen.

Soapy introduceerde een antivirale zeep voor zijn automatische handwas microstations die al in veel landen worden gebruikt. Tests uitgevoerd vóór de uitbraak van het coronavirus toonden aan dat een speciaal plantaardig ingrediënt, ook gemaakt in Israël, in combinatie met de mogelijkheden van de machine, een virus doodt dat resistenter is dan corona.

Het hygiënische microstation van Soapy bevat nu een zeep met een speciaal ingrediënt dat virussen doodt. Foto Soapy

CoughSync, ontwikkeld in het Alyn kinder- en jeugdrevalidatieziekenhuis in Jeruzalem om kinderen te helpen die niet kunnen hoesten, wacht op goedkeuring van China als hulpmiddel voor het behandelen van COVID-19-patiënten met longontsteking. Ook kan het het risico voor zorgverleners van besmetting verminderen .

Sonovia en Argaman ontwikkelen Antimicrobiële materialen voor ziekenhuislinnen en de behandeling van chemotherapiepatiënten. Deze materialen kunnen worden gebruikt voor gezichtsmaskers die het coronavirus niet alleen blokkeren maar mogelijk ook doden.

Het Argaman Bio-Block-masker. Foto Argaman

Argaman zegt aan één niet geïdentificeerd land voldoende materiaal te hebben verkocht om 1 miljoen Bio-Block-maskers te maken. Labs in China en Singapore testen de stof van Sonovia.

Het MIGAL Galilee Research Institute is bezig een vaccin te herformuleren dat het de afgelopen vier jaar heeft ontwikkeld voor het coronavirus onder pluimvee.

Migal Galilee Research Center. Foto Migal

Het prototype zou voor menselijke proeven in licentie moeten worden gegeven aan een ander bedrijf. Als dergelijke proeven voldoen aan de wettelijke vereisten, kan de productie beginnen in een faciliteit die aan de regelgeving voldoet. Het hele proces kan een jaar of twee duren.

Of de vaccinkandidaat van MIGAL uiteindelijk slaagt of faalt, de inspanning is symbolisch voor de ‘dat-doen-we-wel-even’ houding ten aanzien van crisisbeheersing. Het is slechts een van de vele oplossingen voor coronavirus die in Israël worden getest.

In de laatste week van februari organiseerde ARC Innovation Center van het Sheba Medical Center een coronavirus hackathon waar 25 deelnemers zich binnen 24 uur voor registreerden. Vijf producten werden gekozen om verder te worden ontwikkeld.

“Het laat zien dat mensen willen bijdragen”, zegt Zimlichman.

Later deze week zal Sheba een webinar houden om haar ervaring in de zorg voor patiënten besmet met het coronavirus te delen met ziekenhuizen in de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot de onverwachte toepassing van Israëlische technologieën op de crisis, heeft de Israëlische regering lang geleden de basis gelegd voor haar unieke agressieve beleid om wijdverspreide infecties te voorkomen.

“Israël bereidt zich al minstens twee decennia voor op dit soort noodsituaties door de oprichting van een epidemiologisch respons- en interventieteam,” zegt Prof. Nadav Davidovitch, directeur van de School of Public Health aan de Ben-Gurion University van de Negev.

“We hebben een zeer sterk systeem voor laboratoriumtests, een sterk surveillancesysteem voor influenza-uitbraken en een sterk volksgezondheidssysteem, goed opgeleid om epidemiologisch onderzoek te doen.

Omdat we een nationale ziekteverzekering hebben hebben we uitstekende elektronische gegevens en integratie tussen kliniek en gemeenschap, ”vertelt Davidovitch aan ISRAEL21c.

Het Israëlische coronavirus-beleid toont een soort chutzpah aan – een durf om voorzorgsmaatregelen te nemen waar andere landen twijfelen om ze te implementeren.

Naast het verbieden van grote openbare evenementen en het inperken van inkomende vluchten, kregen tienduizenden Israëli’s de opdracht zich gedurende 14 dagen te isoleren.

Daarnaast heeft Israël aangekondigd dat iedereen die in Israël arriveert verplicht 14 dagen in quarantaine moet.

“Israël is misschien het enige land in de westerse wereld dat geen onverantwoorde infecties heeft gehad”, zegt prof. Tomer Hertz van de Shraga Segal-afdeling voor microbiologie, immunologie en genetica aan de Ben-Gurion University.

“Dat komt door het strikte beleid dat vanaf het begin is geïmplementeerd en ook omdat er niet veel toegangspunten tot Israël zijn. Zo kunnen we bepalen wie er binnenkomt.”

Het Israëlische nationale noodhulp programma van Magen David Adom werkt samen met het ministerie van Volksgezondheid en heeft een hotline opgezet waarmee inbellers videogesprekken kunnen voeren met verpleegkundigen en artsen. MDA stuurt zorgpersoneel om mensen thuis op het virus te testen.

Massale desinfectie van openbare plaatsen staat gepland, evenals een programma om het aantal mensen uit te breiden dat snel en zonder hun huis te verlaten kan worden getest op coronavirus.

Andere Israëlische bedrijven hebben oplossingen om te helpen in gebieden buiten de gezondheidszorg die zijn getroffen door de uitbraak.

Veel scholen en bedrijven over de hele wereld zijn gesloten vanwege het coronavirus. Zij kunnen de hulp inschakelen van de Israëlische bedrijven Kaltura en Class.me om bedrijfsactiviteiten en onderwijs door te laten gaan.

Het Israëlische ministerie van Onderwijs heeft platforms voor leren op afstand opgezet, evenals een gezondheids-hotline voor de duizenden studenten en honderden leraren die momenteel thuis in quarantaine afwachten.

Het Israëlische ministerie van Financiën heeft een noodfonds opgericht op voor getroffen bedrijven en de luchtmacht wordt ingezet om er voor te zorgen dat de Israëlische economie niet zonder essentiële producten komt te zitten.

Het in Jeruzalem gevestigde investeringsplatform OurCrowd zal op 18 maart om 18.00 uur Israëlische tijd een webinar houden over de impact van coronavirus op startups.