Afsluiting van Israël is voorbij

Leeg centrum van Tel Aviv. Screenshot YouTube

Na vier dagen is de afsluiting van Israël voorbij en mag er sinds 6 uur vrijdagochtend voor werk of andere belangrijke zaken, weer tussen steden worden gereisd. In Bnei Brak worden de strikte maatregelen iets verlicht en mogen inwoners na een week de stad verlaten indien dit voor werk is.

Van dinsdagavond tot en met vrijdagochtend was het de Israëli’s in het hele land verboden om tussen steden te reizen, uit angst dat als mensen tijdens het begin van de Pesach zouden gaan reizen er een nieuwe golf van besmettingen zou ontstaan.

Eigenlijk wilde het ministerie van Volksgezondheid het reisverbod tot na het einde van de Pesach week, op woensdagavond, in stand houden maar het ministerie van Financiën voelde daar, vooralsnog niets voor en wilde dat mensen weer naar en van hun werk kunnen reizen, zodat het beetje economie wat nog draait ook zou kunnen blijven draaien.

Tot zondagochtend 7 uur is er geen openbaar vervoer in het land en is de luchthaven Ben Gurion Airport gesloten.

Er bestaat er een kans dat alsnog zaterdagavond wordt besloten het reisverbod weer te laten gelden mochten vandaag, vrijdag, en morgen tijdens het Israëlische weekend, mensen alsnog in grote getale gaan reizen.

De avondklok die woensdagmiddag om 3 uur voor heel het land was ingesteld eindigde donderdagochtend om 7 uur.

Tijdens het geldende reisverbod heeft de politie honderden bekeuringen uitgedeeld aan mensen die toch probeerden hun stad waar ze wonen te verlaten.

In Bnei Brak zijn de teugels gevierd en mogen inwoners de stad nu verlaten voor werk, medische behandeling, begrafenissen van familieleden of andere nodzakelijk zaken waar toestemming voor wordt gegeven.

Wel dringt het ministerie van Volksgezondheid er bij alle Israëli’s op aan vooral de sociale afstand regels, minimaal 2 meter, te hanteren.

Vanaf komende zondag is het voor iedereen in Israël verplicht om gezichtsbedekking te dragen zodra men buitenshuis gaat.

Daarnaast blijft in principe de maatregel van kracht dat men niet verder dan 100 meter van huis mag en met niet meer dan twee personen samen mag zijn.

Ondanks dat de afgelopen dagen een stijging heeft laten zien van het aantal mensen dat overlijdt is er een afname van het aantal nieuwe besmettingen en een afname van het aantal mensen dat aan de beademing ligt.

Op dit moment zijn er in Israël rond de 10.000 mensen met het coronavirus besmet.

Advertentie (4)