Clueless in Gaza

Palestijnen in Gaza. Screenshot YouTube

Liesbeth Zegveld vindt dat de blokkade van de Gazastrook moet worden opgeheven. Het coronavirus vindt dit ook.

Het aantal besmettingen met het Sars-COV 2 coronavirus in de Gazastrook is inmiddels opgelopen tot 12. Twee Palestijnen, die eind maart naar ‘s werelds grootste openluchtgevangenis terugkeerden (want dat doen gevangenen) hadden de ziekte opgelopen in Pakistan en brachten het naar de Gazastrook.  

Meer besmettingen zijn er niet bekend, terwijl het aantal besmettingen met het coronavirus in Israël al opgelopen is tot ruim 9000. Dit is disproportioneel, zou ik zeggen als ik het virus was.

Er is op de Westbank materiaal geconfisceerd voor een kliniekje schrijft Zegveld. Dat is erg, althans voor het coronavirus. Want wie in de rest van de wereld op eigen houtje in tentjes coronavirus patiënten gaat behandelen, krijgt binnen een mum van tijd de politie in hazmat pakken op z’n dak. Dat is niet omdat Israël erg graag tentjes van Palestijnen afpakt, maar omdat het wil voorkomen dat het virus zich verspreid.   

Israël neemt hier de verantwoordelijkheid als bezettingsmacht waar Liesbeth Zegveld toe oproept. Israël doet wat het kan om het virus in bedwang te houden en werkt hierin samen met de Palestijnse Autoriteit. Maar liefst 68,3% van de Palestijnen steunt deze samenwerking. Deze steun van de Palestijnse bevolking is van een veel grotere consequentie dan wat hoogleraren vinden uit landen waar geen vinger wordt uitgestoken om de Palestijnen door deze crisis heen te helpen.

De Palestijnen hebben de zorgen van Zegveld niet nodig. Net zo min als ze BDS nodig hebben of Een Ander Joods Geluid. Want niemand helpt de Palestijnen in de strijd tegen het coronavirus, behalve Israël. Israël, wat 100 duizend corona testkits wist te verkrijgen, gaf er 200 aan de Gazastrook. Hoeveel gaf Nederland er? Hoeveel gaf het Palestina Komitee? Waarom zou Israël überhaupt iets geven aan een gebied waar vandaan het regelmatig met projectielen wordt bestookt? Ondanks alle terreur, oorlogen en intifada’s werkt Israël met de Palestijnen samen.

Een gezamenlijke aanpak van het virus is er in EU verband niet. Misschien moeten de EU lidstaten elkaar ook eens met raketten beschieten.

Nog zo iets: de Palestijnse arbeider die door Israël over de grens is gezet met coronavirus verschijnselen, zou als man onder de 70 zonder chronische ziekte in Nederland niet eens in aanmerking komen voor een test. Het advies van het RIVM voor zo iemand is om naar huis te gaan en uit te zieken. Een Israëlische ambulance bracht hem naar de grens met de Palestijnse gebieden en maakte daarna rechtsomkeert. Bemand door mensen die graag levend weer thuis wilden komen.

De Palestijnen, zo lezen we, zijn overgeleverd aan Israël. Dat is blijkbaar erg, maar waarom eigenlijk. Israël doet z’n uiterste best om het virus in bedwang te houden en heeft een uitstekende gezondheidszorg. Dat lijkt me in deze tijden best handig zo’n buur. Werkt ook aan een vaccin en zo. 

Of zouden de Palestijnen verlangend uitkijken naar grote vriend Iran en hoe ze het daar doen, met ruim 64 duizend besmettingen en zoveel doden dat er massagraven nodig zijn. Het coronavirus is voorstander van massagraven.

Ondertussen noemt het Franse pers agentschap AFP Gaza een “veilige haven” omdat Israël alles in de gaten houdt wat er in en uitkomt. “Verspreiding van het virus onder de bevolking is een nachtmerriescenario dat met man en macht moet worden voorkomen”, schrijft Zegveld. Goed punt. De eerste maatregel die Israël zou kunnen invoeren om een dergelijk nachtmerriescenario te voorkomen is een blokkade van de Gazastrook.  

Advertentie (4)