Drama op coronavirus afdeling verloskunde en gynaecologie in Israel

Monitoren in Sheba Medical Center’s COVID-19 kraamafdeling. Foto Sheba

In Israël’s nieuwste kraamkliniek voor met coronavirus besmette vrouwen, spelen zich hartverscheurend drama’s af. Moeders moeten vlak na de bevalling gelijk gescheiden worden van pasgeboren baby’s, in de wetenschap dat ze deze dagenlang niet zullen vasthouden of aanraken.

Sinds de opening begin april van Israël’s eerste afdeling verloskunde en gynaecologie van het land voor met COVID-19 besmette aanstaande moeders in het Sheba Medical Center in Ramat Gan, zijn er al acht baby’s geboren. Alle moeders zijn positief getest op het virus, maar de baby’s zijn allemaal gezond en zonder het coronavirus geboren.

‘Het is een zeer dramatische situatie’, zegt Eldad Katorza, de hoofdarts die de afdeling overziet. ‘Het is niet in de aard van mensen om baby’s van de moeder te scheiden. De hechting moet op dit punt al plaatsvinden – het druist in tegen het menselijke en medische instinct. Maar helaas is het de komst van het coronavirus die de zaken veranderd.’

De helft van de vrouwen heeft tot nu toe besloten om tegen de aanbevelingen van artsen in te gaan, hun pasgeborenen bij zich te houden, meldde Eyal Sivan, hoofd van de kraamoperaties van Sheba Medical Center. Hij zei dat het te vroeg is om te weten of een van de baby’s daardoor besmet is geraakt.

Te midden van de uitdagingen op de afdeling, zei hoofdverpleegkundige Orit Horovitz dat elke geboorte een gevoel van geluk geeft. “Het is een grote vreugde en opluchting elke keer dat er onder deze omstandigheden een geboorte plaatsvindt”, merkte ze op.

Vrouwen die besmet zijn en die voor scheiding kiezen, kunnen het dichtst bij hun baby’s komen om door een glazen raam naar hun pasgeboren baby te staren.

Theoretisch zouden deze moeders hun baby’s korte tijd kunnen zien om ze te voeden, maar de praktische aspecten zijn te riskant, zegt Katorza. “Tot nu toe denken we dat het virus niet in de moedermelk wordt overgedragen, maar dat de moeder geen handschoenen en maskers kan dragen, maakt het riskant”, zei hij.

Bij de geboorte zijn geen gezinsleden toegestaan. Deze regel is tegenwoordig van toepassing bij veel reguliere kraamafdelingen, maar het verschil bij de coronavirus eenheid is dat de enige mensen die aanwezig zijn, medische professionals in beschermende pakken zijn, waardoor het moeilijk is om duidelijk te praten en te communiceren met gezichtsuitdrukking.

“Het is moeilijk en het is heel erg vreemd voor zowel de vrouwen als het personeel”, zei Katorza. “Een bevalling is normaal gesproken een heel intieme en emotionele situatie en dit is heel anders. Er is minder intimiteit en meer afstand.”

Sivan zei dat het personeel ondanks de pakken verschillende manieren probeert om verbindingen met patiënten op te bouwen. |De manier waarop we ons verkleden ziet er gek uit”, zei hij. “Om te proberen een persoonlijke connectie te maken, dragen we vaak grote stickers op onze beschermingspakken met een foto van hoe we er normaal uitzien, als we niet in de speciale pakken zitten.”

Voor, tijdens en na de geboorte gaan verpleegsters verder dan hun normale rol en proberen ze metgezellen voor de vrouwen te zijn, zei Horovitz. “In deze omstandigheden zijn wij de steun en toeverlaat van de vrouwen, maar ook hun medische staf”, voegde ze eraan toe.

De afdeling omvat veel aspecten van verloskunde en gynaecologie die alleen zijn voorbehouden voor positief op het coronavirus geteste vrouwen, waaronder operatiekamers, postpartum bedden, gynaecologische bedden en een speciale afdeling voor pasgeborenen.

Advertentie (4)