IDF bereidt zich voor op een ‘lange strijd’ tegen het coronavirus

Een soldaat bereidt zich voor om voedselpakketten uit te delen . Foto Israel Defense Forces

De Israëlische strijdkrachten zijn begonnen met het voorbereiden van “coping-strategieën” terwijl ze zich voorbereiden op de komende maanden in de strijd tegen de coronavirus pandemie, zei de militaire woordvoerder vrijdag.

“In de afgelopen week hebben we een aantal teams gevormd onder leiding van de adjunct-stafchef om te kijken hoe we de komende maanden onze “strijd” tegen het coronavirus gaan voeren, zonder te weten hoe lang dit zal gaan duren”, zei IDF-woordvoerder Hidai Zilberman.

Zilberman zei dat veel van de onmiddellijke, dramatische reacties van het leger op de crisis op de lange termijn niet houdbaar waren en daarom in de toekomst opnieuw moeten worden overwogen. Hij zei dat deze zowel het beleid binnen het leger omvatten als de manier waarop de IDF heeft deelgenomen aan de nationale inspanningen om het virus te bestrijden.

Als voorbeeld van de kwesties die momenteel worden besproken door de teams van de adjunct-stafchef van IDF Eyal Zamir, noemde Zilberman de reservisten die waren opgeroepen en nu het in dienst zijn bij het Home Front Command, de eenheid die de voorhoede is van de militaire hulp aan Israëlische burgers. Omdat het reservisten zijn zullen deze troepen uiteindelijk weer naar huis moeten gaan en moeten worden vervangen door andere reservisten, omdat hun hulp nog steeds hard nodig is.

De IDF woordvoerder zei tegen verslaggevers dat het leger een deel van de beperkingen voor zijn troepen begon te verlichten door ze vanaf zondag drie tot vier dagen rust te geven.

Hij zei ook dat de ongeveer 1.400 soldaten die momenteel de politie helpen bij het handhaven van de afsluitingen, binnenkort zullen worden vervangen door een nieuwe lichting soldaten.

Zilberman zei dat de poging om troepen vrij te laten voor verlof een “zeer gecompliceerde logistieke en medische operatie” is, aangezien de IDF moet proberen te voorkomen dat de troepen tijdens hun verlof het coronavirus oplopen en ervoor zorgen dat elke soldaat die besmet raakt, het niet zal verspreiden aan zijn of haar kameraden wanneer ze terugkeren.

Een soldaat bezig met het uitdelen van voedselpakketten. Foto IDF

Om dat probleem aan te pakken, zullen de troepen, voordat ze de basis verlaten, op de hoogte worden gebracht van de sociale afstandsregels die moeten worden opgevolgd en zullen ze worden van de basis worden opgehaald in privéauto’s die door hun familieleden worden bestuurd of via door het leger georganiseerde pendeldiensten, inplaats ze met het openbaar vervoer te laten reizen.

Verder maakt de IDF gebruik van de zogenaamde capsulemethode om op zichzelf staande troepenverschuivingen te creëren, dus als een van hen de ziekte oploopt tijdens verlof, alleen de andere leden van zijn of haar capsule vatbaar zal zijn voor de infectie inplaats van de hele unit.

Het leger gebruikt deze methode al enkele weken in andere eenheden.

De soldaten die terugkomen uit hun verlof blijven in deze capsules – zonder interactie met de anderen – gedurende de volledige incubatieperiode van het virus, voordat ze weer in normaal, zij het beperkt, contact met elkaar mogen komen.

Volgens Zilberman zijn momenteel 131 soldaten of burgerpersoneel van de IDF ziek met het coronavirus, terwijl nog eens 42 de ziekte hadden, maar herstelden. Ze vertoonden allemaal alleen lichte symptomen. Nog eens ongeveer 1.600 militairen zitten in quarantaine.

In de telefonische briefing besprak Zilberman ook de voortdurende inspanningen van het leger om lokale overheden te helpen met een hoge incidentie van de ziekte, ook in toenemende mate in Arabische steden.

Hij zei dat de Israëlische troepen tot nu toe ongeveer 200.000 pakketten met voedsel en hygiënische producten hadden afgeleverd aan inwoners van Arabische steden die zwaar werden getroffen door het virus. Ongeveer 90.000 pakketten werden verstrekt aan inwoners van Bnei Brak, samen met 60.000 aan inwoners van Jeruzalem, aangezien beide steden een hoge mate van coronavirusinfectie hebben gezien.

Hij zei dat de samenwerking van het leger met de Arabische steden “goed werkte” – een duidelijke verwijzing naar de vaak gespannen relatie tussen Arabisch-Israëliërs en de veiligheidsdiensten van het land.

Zilberman erkende dat er in een klein aantal gevallen gemeenten hadden gevraagd dat soldaten geen pakjes afleverden bij bepaalde huizen en dat de gemeentelijke arbeiders dat zouden doen, om conflicten of wrijving te voorkomen.

Gevraagd of er steden of dorpen waren waar soldaten vanwege mogelijke conflicten niet mochten binnenkomen, zei Zilberman dat dit nog geen probleem was, maar hij erkende “dat er in de toekomst mogelijk een aantal conflicten kunnen zijn .”

Naast het leveren van voedsel, werkt het leger ook om inwoners van Arabische steden te helpen evacueren die het coronavirus hadden opgelopen of quarantaine hadden geëist in een gesloten faciliteit.

IDF-troepen helpen ook de Magen David Adom-ambulancedienst bij het opzetten van drive-through-testfaciliteiten in Arabische gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem, Deir al-Asad, Jisr az-Zarqa, Fureidis en anderen.

Advertentie (4)